Изложба показва стария Перник

Творци от пленера по живопис "Старият Перник" са представили картините си в галерия "Атриум" на областната администрация, съобщава БТА.

Инициативата е на читалище "Нови хоризонти - 2009 г." и се реализира с партньорството на "Топлофикация - Перник" АД.

С експозицията се отбелязват три празнични повода - предстоящият Ден на Перник и 90 години от обявяването му за град, както и 10 години от основаването на читалището.

"Изложбата представя емблематични места,оформили и дали тласък в развитието на Перник като административен, социален, стопански, творчески и индустриален център", е казала областният управител Ирена Соколова.

Сред платната могат да се видят пейзажи от природата, градската част, култови сгради като храма "Св. Иван Рилски", несъществуващите вече хали, разширяването на минния басейн и развитието на минната и металургичната промишленост, архитектурните и пространствени знаци и сгради, превърнали се в уникални паметници на културата. В пленера са участвали художниците Даря и Сашо Евтимови, Румен Тошев, Росен Сергиев, Малин Петров и Борис Кацов. Произведенията им са символ на гордост и дълбока символика, е посочила също Соколова. Експозицията може да бъде видяна до 31 октомври.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Слушате ли подкасти?

Слушате ли подкасти?

Избрано от Интернет