)
4. Захарта е лоша
1. Наситените мазнини увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания
3. Въглехидратите образуват мазнини
6. Микровълните правят храната ви радиоактивна
8. Киноа е високопротеиново зърно
Вярвате ли в митове? Въпреки че има толкова много информация за различните групи храни и диети, има и много дезинформация там.
Ако видите продукт, продаван като „многозърнест“, веднага може да си помислите, че е здравословен. Опаковките и лозунгите също насърчават идеята, че мултизърнестите се равняват на пълнозърнести храни и следователно са по-добър продукт за вас.Въпреки това, многозърнестият произход предполага само, че в продукта са използвани повече от едно зърно. Независимо от това, продуктът все още може да бъде рафиниран, обработен и напълнен с добавки и консерванти.
Благодарение на предубедените изследвания хората вярват в голяма лъжа за повече от 50 години. Учените и медиите популяризират идеята, че наситените мазнини са нездравословни и могат да увеличат риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и коронарна болест на сърцето. Това е така, само ако ги съчетавате с много въглехидрати.
2. Multigrain не означава пълнозърнесто
Вероятно сте чували по едно или друго време, че мазнините, захарта или въглехидратите са лоши за вас, или пък обратното, че са много полезни. Време е foodpanda да покаже най-разпространените митове за храните, в които хората все още вярват:
Въглехидратите са едно от трите основни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да остане здраво. Наред с въглехидратите, балансираната диета трябва да включва протеини и мазнини за поддържане на оптимално здраве. Вярно е, че ако тялото ви не използва въглехидратите като енергия, те ще се съхраняват като мазнини в тялото.
Има два проблема с този мит. На първо място, киноа не е зърно. Това е семе. Вторият проблем е, че макар в киноа да има някакъв протеин, вероятно не бива да си казвате, че това е "високопротеинова" храна.
Много хора са бойкотирали микровълновата от страх, че това прави храната радиоактивна. Но това е просто още един мит. Йонизиращо лъчение от инструменти като рентгенови апарати, както и ултравиолетовата светлина на слънцето, може да бъде вредно. Микровълните обаче не използват йонизиращо лъчение. Вълните, използвани в микровълните, не могат да разрушат молекулите. Те могат само да накарат молекулите да вибрират. Нещо повече, тези вълни не променят химическата или молекулната структура на храната, която се затваря в микровълновата.
Тялото ви всъщност се нуждае от естествените захари, които се съдържат в цели храни. Според Харвардския университет „глюкозата… е основният източник на енергия за всяка клетка в тялото“ и това включва мозъка ви, който използва до половината от захарната енергия в тялото.
5. Яйцата са здравословни
Яйцата изглеждат безобидни и от десетилетия те са неразделни хранителни продукти на нашите маси. Това е така, ако ги консумирате с мярка. Яйчните диети са опасни.
Последвайте канала на