Учени разработиха първия биоразградим костюм за сърф

  • 18 септември 2019 19:51

  • 831
  • 1
Учени разработиха първия биоразградим костюм за сърф
© Pixabay

Британска компания със седалище в Сейнт Агнес в графство Корнуол разработи първия биоразградим костюм за сърф, предаде Ройтерс.

По принцип традиционното непромокаемо неопреново облекло за този спорт бързо губи еластичността си след 2-годишна употреба заради солената вода, ултравиолетовите лъчи на слънцето и разтягането при обличането му. "Много хора държат вече непригодните си неопренови костюми по гаражи и тавани, коментира Том Кей, ръководител на компанията "Финистър", реализирала новата разработка.

По неговите думи никой не знае какво да прави с неизползваемия си неопренов екип, който е ушит от бионеразградима материя. Тя е от синтетична гума, която осигурява едновременно еластичност и термоизолация. Неопренът е доста труден за рециклиране поради молекулярната си структура.

От "Финистър" успели да разработят прототип на костюм за сърф, в който няма бионеразградими материали. Той пропускал по-малко студ от традиционните и е много по-екологичен. От компанията предвиждат цената на новия продукт да бъде съпоставима с тази на неопреновите му аналози.

Последвайте канала на

БТА
831 1

Коментари 1

Добави коментар
wai

2019.09.19 | 03:01

1

shegadji ,a prostite kvo izobretiha ne kazvate...............

Добави коментар

Водещи новини