Коя е шоколадовата столица на България и кой любим десерт става на 25?

Ако има някой, който не обича шоколад, да вдигне ръка. Ако няма - значи този материал е точно за вас, фенове на сладкото изкушение. И понеже ние с екипа на Novini.bg обожаваме шоколад, днес ще ви разкажем за един истински храм на какаовите вкусотии, който се намира в Своге.

Градът, в който се произвежда и едноименният шоколад, се гордее с една от най-модерните шоколадови фабрики в света. Как звучи само, нали?

Към днешна дата шоколадът "Своге" е част от голямото семейство на "Монделийз Интернешънъл". Глобалният бранд е избрал България като една от основните си производствени бази за Европа, а отскоро и за някои пазари извън Стария континент. На входа на големия завод питаме шеговито охраната има ли начин екипът на Novini.bg да бъде "забравен" в склада за една нощ. Естествено, няма никакъв шанс. За сметка на това пък топ експертите на "Монделийз" ни развеждат из цялата фабрика, което отнема цял следобед, показват ни изкусително ухаещите помещения, в които се създава шоколадът и накрая ни водят до сакралните помещения, в които всяко блокче пристига по специално създадена за целта линия и се опакова от роботи. Смеем се, че мистерията е разбулена и мармоти няма, но пък усещаме какво е вдъхновило създателите на филма "Чарли и шоколадовата фабрика".

Наслаждаваме се на какаовата магия, а хиляди готови шоколади потеглят към рафтовете на магазините пред очите ни. Новите рецепти за коледните шоколади вече се тестват, така че очаквайте наистина добри попълнения в празничната кошница. И като жест към всички, на които вече им се дояде шоколад, спираме с вкусните разкази, за да ви споделим малко важни факти:

- Шоколадовата фабрика в град Своге заема ключово място на картата на международния производител на шоколад, бисквити и сладки изделия - "Монделийз Интернешънъл". В нея се произвеждат множество разнообразни продукти, както и емблематичните шоколади „Своге“, които през тази година честват своя 25-и рожден ден, заедно с 25-тата годишнина от придобиването на шоколадовата фабрика в град Своге от глобалната международна компания.

- За "Монделийз" шоколадовата фабрика в гр. Своге е пионер в иновативните и комплексни проекти, а разнообразната продуктова гама - вафли, бонбони и шоколадови блокчета, я позиционира като ценен актив. Тя е и пилотна фабрика и център за разработка на множество нови продукти и процеси, преди да се установят производствата и разраснат глобално в системата на компанията.

- Честванията за компанията съвпадат и със старта на нова пакетажна линия за шоколадови бонбони. За инсталацията и въвеждането ѝ в експлоатация "Монделийз Интернешънъл" инвестира над 22 млн. лв. През последните три години компанията фокусира усилията си върху нова технология за пакетиране на бонбони с цел оптимизация и ускоряване на производствения процес, запазвайки любимия вкус и външен вид на продуктите. Новата линия е с внушителните размери на футболно игрище и може да произвежда до 6 600 бонбона в минута. Благодарение на иновативната инсталация компанията успява да увеличи разнообразието от продукти, произведени в страната ни.

- Заводът в Своге е ценен и с възможностите си за производство на по-комплексни за изпълнение продукти с крем, добавки, многокомпонентни пълнежи. Единствено в Своге "Моднелийз Интернешънъл" произвежда шоколад с фъстъци и карамел, който се предлага в 27 държави на четири континента - Европа, Австралия, Южна Америка и Азия. „Шоколадовата фабрика е ключова за "Монделийз" при производството на множество изделия в световен мащаб. В България произвеждаме както локални продукти, като шоколади „Своге“, така и международни емблематични брандове като Milka. Днес фабриката достига производствен обем от над 32 хил. тона годишно, най-високият обем произвеждан някога в нея, като продукцията ни се разпространява в близо 40 държави на 6 континента“, коментира Анна Маринкова – директор на завода на "Монделийз" в град Своге.

(в материала има продуктово позициониране)

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Слушате ли подкасти?

Слушате ли подкасти?

Избрано от Интернет