Вселената може да е с два милиарда години по-млада

  • 13 септември 2019 14:43

  • 556
  • 0
Вселената може да е с два милиарда години по-млада
© pixabay

Нови изчисления показват, че Вселената може да е с два милиарда години по-млада, отколкото приемаха учените досега. Тези колебания в изчисленията се дължат на различни подходи към сложния проблем как да се изчисли действителната възраст на Вселената, предаде БТА.

"Съществува голяма несигурност как се движат звездите в галактиката" - каза ръководителката на изследването Ин Джее от института "Макс Планк".

Учените изчисляват възрастта на Вселената по движението на звездите - така измерват колко бързо тя се разширява. Ако Вселената се разширява по-бързо, значи е достигнала сегашния си размер за по-малко време, т.е. трябва да е сравнително по-млада. Скоростта на разширение, наричана константа на Хъбъл, е едно от най-важните числа в космологията.

Общоприетата възраст на Вселената е 13,7 милиарда години, изчислена на база на константа на Хъбъл 70. В новото изследване екипът на Ин Джее получава константа на Хъбъл 82,4. Така възрастта на Вселената би трябвало да е около 11,4 милиарда години. Учените са събрали информация за изчисленията си на базата на гравитационните лещи - когато гравитацията изкривява светлината така, че далечни обекти изглеждат по-близки, и върху промяната в силата на светлината.

Друг подход, използван от европейски учени през 2013 г., е скоростта на разширяване на Вселената да бъде определена по остатъчната радиация от Големия взрив. Така тя е по-бавна от 67. В началото на годината нобелистът Адам Рийс стигна до стойност 74, а друг екип - до 73,3.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
556 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини