Генни инженери създават „общество от нов тип“

  • 03 септември 2019 14:38

  • 1187
  • 1
Генни инженери създават „общество от нов тип“
© Pixabay

Апаратът на руската Държавна Дума проявява интерес към възможностите за редактиране на човешкия геном с цел създаване на „общество от нов тип“. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от долната камара на парламента. За този научен труд Думата е готова до похарчи близо 9 млн. рубли или около 123 000 евро. Сумата е посочена в официалните бумаги, като крайният срок за изготвяне на проекта е 30 ноември т.г., пише "Монитор".

До споменатата дата изпълнителят трябва да представи пред парламентаристите „концепция за използване на прогресивни репродуктивни технологии като основа за формиране на нови представи за професионалната дейност на човека“. Поръчителят дори посочва какви технологии могат да бъдат използвани за създаването на „обществото от нов тип“. Сред тях са: редактиране на генома, клониране, криогенно възкресение, суругатно майчинство от нов тип и управление на метаболизмите по време на бременност. Освен концепция за развитие на генната инженерния в Русия, парламентаристите очакват от изпълнителите на проекта и „конкретни нормативни инициативи“, тоест – предложения относно законодателното регулиране на тези технологии. Депутатите планират да използват получените резултати за създаване на нови нормативни актове в областта на генетиката.

Световните медии припомнят, че законодателството на повечето страни по света или забранява, или силно ограничава прилагането на репродуктивни технологии, тъй като те противоречат на моралните, етичните и религиозните представи. Първият опит за редактиране на човешкия геном беше извършен през 2018 г. в Китай. Става дума за експеримента на молекулярния биолог Хе Цзянкуй, в резултат на който на бял свят се появиха две момичета-близначки, предположително устойчиви към вируса на СПИН.

Novini.bg
1187 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2019.09.03 | 15:05

1

Цървули!!!В Рускенефа искат да създадат Алкохолизиран Недоеволюирал Сибирско-Азиатски Дегенерат от нов тип!!!Новият "безаналогов" модел,ще притежава качествата на стария,но доразвити до степен на пълна дегенерация!!!Така Плешивото Кремълско Джудже и неговите наследници,ще си осигурят безпроблемно управление во веки веков!!!Ура и Слава!!!

Добави коментар

Водещи новини