Директорът на НАСА: Плутон трябва отново да бъде призната за планета

  • 03 септември 2019 07:48

  • 901
  • 0
Директорът на НАСА: Плутон трябва отново да бъде призната за планета
© Getty Images

Ако все още оплаквате малката топка лед, известна преди като деветата планета от Слънчевата система, не сте сами. Администраторът на НАСА Джим Бриденстийн също застава зад връщане на статута на Плутон, информира CNN.

"Според мен Плутон е планета", обяви той при обиколка на нова аерокосмическа зала в Университета на Колорадо. "Придържам се към това. Това е начинът, по който го учих и съм ангажиран с него.", предава "Фокус".

Бриденстийн, който няма опит в науката и преди това е служил в Конгреса и ВМС на САЩ, преди да се присъедини към НАСА, направи декларацията си в особено болезнен момент - годишнината от понижението на Плутон.

Международният астрономически съюз гласува за понижаване на Плутон до "планетата джудже" през 2006 г., след като членовете гласуваха да предефинират кои обекти са "планети".

А Плутон просто не беше достатъчно тежък, за да отговаря на критериите.

Когато Плутон беше открит през 1930 г., малко се знаеше за другите небесни обитатели на Слънчевата система и как най-малката планета се сравнява с тях по размер.

Но през 1992 г. изследователите са открили повече от 1000 обекта, обикалящи около Нептун, които често надвишават размера на Плутон, съобщи Международният астрономически съюз. Членовете започнаха да стесняват критериите за това, кои обекти се класифицират като планети и истината стана ясна - те изключиха Плутон от списъка.

Система не се свива - точно обратното - но със сигурност се чувства по-малка без девета планета, коментира CNN.

Последвайте канала на

Novini.bg
901 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини