Градските врани имат повишен холестерол

  • 27 август 2019 13:38

  • 280
  • 0
Градските врани имат повишен холестерол
©

Птиците, които обитават градска среда, и са се приспособили към съжителството с човека, често прихващат и вредните му навици. Според резултатите от ново изследване градските врани имат по-висок холестерол от провинциалните си "сродници", съобщава ЮПИ, позовавайки се на публикацията в сп. "The Condor: Ornithological Applications".

Учените допускат, че това се дължи на начина на хранене на пернатите "граждани", които често се гощават с остатъци от заведенията за бързо хранене - пици, хамбургери, чийзбургери.

Авторите на настоящото проучване от колежа "Хамилтън" в Ню Йорк са анализирали 140 кръвни проби от врани, обитаващи градска, крайградска и провинциална среда в Калифорния. Специалистите освен това са измерили телесното тегло и запасите от мазнини на птиците и са проследили оцеляването на индивидите.

Изследователите са установили, че колкото по-урбанизирано е местообитанието на враните, толкова по-високо е нивото на холестерола в кръвта им.

Учените обаче отбелязват, че макар градските врани да живеят по-кратко от провинциалните, причината за това не е в повишения холестерол, за който не разполагат със сведения да вреди на здравето им.

БТА
280 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини