Учени откриха останки от огромен папагал

Учени са открили останки от папагал с внушителни размери, достигал на височина до един метър и обитавал Нова Зеландия преди около 19 милиона години, предаде БТА, позовавайки се на публикация в сп. "Байолъджи летърс".

"Нова Зеландия е прочута с огромните си птици – моа, гъски, орли. Досега обаче никой никъде не е откривал изчезнал гигантски папагал", казва Тревър Уърти от университета "Флиндърс" в Сидни, Австралия.

Палеонтолозите са нарекли древното пернато Heracles inexpectatus в чест на митологичния персонаж Херкулес, известен с осанката и силата си, и на неочакваната природа на находката.Останките от гигантския папагал са намерени в близост до бившия миньорски град Сейнт Батанс в централната част на Отаго, Нова Зеландия.

Папагалът, кръстен на Херкулес, е достигал на височина до един метър. Теглото му е било около седем килограма.Създанието е имало масивна човка, с която е похапвало не само "обичайни папагалски храни", но вероятно и други папагали. Пернатият Херкулес е бил двойно по-едър от критично застрашения Какапо – най-едрият известен папагал.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Трябва ли да продължи изкуството по време на COVID-19?

Трябва ли да продължи изкуството по време на COVID-19?

Избрано от Интернет