Испански учени създадоха ембрион-"химера" на маймуна с човешки клетки

  • 31 юли 2019 20:40

  • 1188
  • 4
Испански учени създадоха ембрион-"химера" на маймуна с човешки клетки
© Pixabay

Екип под ръководството на испанския учен Хуан Карлос Исписуа успя за пръв път да извърши успешен експеримент, свързан с вкарване на човешки стволови клетки в генномодифициран ембрион на маймуна, предаде ТАСС като цитира испански медии. Това заяви биоложката Естрела Нунес от Католическия университет в Мурсия.

Целта на учените била да се придвижи напред създаването на органи за трансплантации. Екипът на Исписуа извършил експеримента в лаборатория в Китай. Специалистите модифицирали по генетичен път ембриони на маймуни, за да деактивират гени, които са нужни за формиране на органите им. След това учените вкарали човешки стволови клетки, които могат да генерират всякакъв вид тъкани.

В крайна сметка се получил ембрион-"химера" на маймуна с човешки клетки, който така и не се появил на бял свят, тъй като учените прекъснали бременността. "Резултатите са многообещаващи", отбеляза Нунес. Авторите на изследването не дават повече подробности, защото очакват резултатите от него да бъдат публикувани в научно списание.

Директорът на Центъра за регенеративна медицина в Барселона Анхел Рая напомни за "етичните бариери", с които се сблъскват подобни експерименти. "Какво ще се случи, ако стволовите клетки се освободят и формират човешки неврони в мозъка на животното?", попита той. Нунес увери, че учените задействали механизъм за самоунищожаване на човешките клетки при преминаването им в мозъка на животното.

БТА
1188 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.08.01 | 07:05

4

Много опасни игрички.

Демокрацията убива света

2019.08.01 | 03:42

3

Демокрацията убива света чрез народните избраници успели да измамвтт избирателите си че не са убийци на бъдещето, щото в миналото си са трепали само кокошки и зайци

да

2019.08.01 | 00:02

2

ще стане планетата на маймуните.

Стига вече

2019.07.31 | 21:14

1

Стига сте си правили игра с генетиката, нещастници...

Добави коментар

Водещи новини