Частично лунно затъмнение ще бъде наблюдавано на 50-годишнината от изстрелването на "Аполо 11"

  • 15 юли 2019 19:56

  • 638
  • 0
Частично лунно затъмнение ще бъде наблюдавано на 50-годишнината от изстрелването на "Аполо 11"
© Pixabay

Точно 50 години след старта към Луната на мисията "Аполо-11", на 16 юли нашият естествен спътник ще ни предостави частично затъмнение на големи части от планетата, предава Франс прес.

То ще може да бъде наблюдавано в Африка, в голяма част на Европа и Азия, в източната част на Южна Америка и в западната част на Австралия.

Лунното затъмнение е природно явление, при което Слънцето, Земята и Луната се подреждат в една линия. Тогава нашият естествен спътник попада под сянката на Земята.

Във вторник Луната няма да се намира изцяло в сянката ни, така че затъмнението ще бъде частично. Утре около 60 процента от видимата повърхност на Луната ще бъде покрита от сянката на нашата планета.

Лишена от слънчевите лъчи, Луната потъмнява и се сдобива с цвят на тухла, тъй като земната атмосфера отклонява червените лъчи от слънчевата светлина във вътрешността на конуса на сянката си.

Частичното лунно затъмнение ще започне в 23:01 българско време и ще достигне максимума си в 24:30 часа. Природното явление ще приключи в 1:59 часа и може да бъде наблюдавано с незащитени очи, за разлика от слънчевите затъмнения.

Последвайте канала на

БТА
638 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини