Астероиди като коли летят към Земята

Около 10 астероида падат всяка година на Земята, като най-често са с размерите на лек автомобил или хладилник. Това разкриват от обсерваторията в Рожен, пише в. "България днес".

Преди дни астероид със силата на 5-килотонна бомба падна в южната част на Пуерто Рико. 10-метровото небесно тяло е било с големината на кола и е предизвикало взрив при сблъсъка си със земята. За щастие, при удара няма човешки жертви. Падането на астероида е било предвидено от астрономи, но по никакъв начин не е било възможно да му се противодейства.

"Всяка година на Земята падат средно между 6 и 10 астероида, които са с размерите на автомобил. Най-често падат в някой от океаните, защото те заемат над 70% от земната повърхност. Затова и остават незабелязани за хората. Дали ще има такъв, който ще падне в някой град, няма човек на Земята, който може да ни каже отсега. Астероиди, които са с неопределена траектория, но има вероятност да се сблъскат с нашата планета, се наричат хазартни. Техният брой е около 2000", коментира Никола Петров, директор на обсерваторията в Рожен.

Непредвидимата траектория на астероидите означава, че някой ден може да полетят и към България. Един от най-ярките случаи в последните години е метеоритният взрив над Челябинска област в Русия през 2013 г. Мястото на удара е замръзнало езеро на един километър от град Чебаркул. Ранени са около 1200 души, най-вече от счупването на стъкла от ударната вълна. От тях 46 са приети в болница, двама от които - в тежко състояние. Нанесени са щети на много сгради.

"Тези тела се движат съвсем хаотично и не можем да предскажем движението им, затова не следва да се тревожим от обект, който има голяма вероятност да изгори в атмосферата. Не си струва да се притесняваме за нещо с размерите на автомобил. Всеки ден има жертви от катастрофи - 1000 души загиват на година само в България. Ние сме си създали мини война, а се притесняваме, че нещо евентуално някъде може да падне и да ни убие", обяснява още Петров.

По негови думи човешката цивилизация все още няма ефективни способи да спре огромен астероид, ако се е насочил към Земята.

"Ако хората знаят къде ще падне астероидът, просто не трябва да са там. На този етап ние не можем да противодействаме на нито един космически обект, който се е насочил към нашата планета. Има идеи и проекти, които в обозримото бъдеще - 10-15 години, може да бъдат реализирани", добавя директорът на обсерваторията в Рожен.

Коментари

  1. 2019.07.04 | 15:19

    Аз не се интересувам

  2. 2019.07.04 | 00:55

    Аз

  3. 2019.07.03 | 15:45

    Който се интересува

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Настроихте ли се на есенна вълна?

Настроихте ли се на есенна вълна?

Избрано от Интернет