8 часа седмично - оптималното работно време за психичното здраве

24 юни 2019 12:09

8 часа седмично - оптималното работно време за психичното здраве
© Pixabay
1191 1

Британски учени установиха, че оптималното работно време за психичното здраве е осем часа седмично, съобщи в. "Индипендънт".

При такова работно време психичните проблеми намаляват с 30 процента в сравнение с безработицата или гледането на деца. Данни психичното здраве да се подобрява при повече работни часове през седмицата, няма.

Изследването е извършено от социолози от университетите в Кеймбридж и Салфорд заради опасенията, че автоматизираните технологии могат да наложат масово съкращаване на работното време. Те са използвали данни за повече от 70 000 британци, събирани от 2009 г. до 2018 г., за да анализират как промяната в работното време се отразява на психичното здраве и задоволството от живота.

"Имаме насоки как да дозираме всичко - от вит. С до продължителността на съня, за да се чувстваме по-добре, но за първи път се поставя въпросът за платената работа" - каза един от авторите на изследването д-р Брендън Бърчел от Кембриджския университет.

"Знаем, че безработицата често е пагубна за благоденствието и се отразява зле не само на общественото положение, но и на самочувствието, използването на времето и чувството за обща цел. Сега вече имаме идея колко платена работа е необходима, за да бъдат постигнати психосоциалните ефекти - и тя въобще не е много".

Развиването на изкуственият интелект и роботиката предизвикват много опасения, че безработицата ще се увеличи. Според социолозите решението е да бъдат преосмислени сегашните норми за пълно работно време и часовете да бъдат преразпределени така, че всеки да се облагодетелства от работата, дори и това да означава много по-кратко работно време.

Специалистите предлагат и други опции, като петдневни уикенди, да се работи само по два часа на ден или годишната отпуска да бъде увеличена на няколко месеца.

БТА
1191 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
Някой си

2019.06.24 | 13:38

61325

За поумняване на запад по 12 часа нонстоп от 17 до 5, да им дойде ума. Тукашните на мама и ТАТИ кво знаят. Три дни почиват и им били малко 1800 лева български пари, а и там нима не е същото, 1000 паунда, 800 паунда квартира... Почивен ден, един ден на седмица и не ти, а те кога кажат. Излишни са оплакванията им. Българи са на запад, с образование бг... Не са строители. Там са другите умните строители, с по 5 хиляди на месец, чиста пара.

Добави коментар

Водещи новини