Хиляди посрещнаха лятното слънцестоене в Стоунхендж

  • 21 юни 2019 18:27

  • 580
  • 0
Хиляди посрещнаха лятното слънцестоене в Стоунхендж
© Getty Images/Guliver

Хиляди хора се събраха в древния мегаелитен комплекс Стоунхендж, за да посрещнат лятното слънцестоене. Във Великобритания най-дългият ден в годината започна на фона на песни и танци.

4:52 ч. местно време - точно в толкова настъпи изгревът в най-дългия ден от годината. 10 000 души се събраха около Стоунхендж, за да посрещнат Слънцето, съобщиха от БНТ.

Датира от повече от 4500 години, но и до днес мястото е обвито в мистерия. Каменният кръг обикновено е недостъпен за туристи, затова и сега мнозина се възползваха от възможността да го видят отблизо.

"Знаем, че който и да е построил Стоунхенж, е избрал мястото и е разположил камъните така, че слънцето да грее точно в центъра. Това е много специално място, със силна енергия и неслучайно толкова много хора всяка година избират да дойдат тук", заяви Кейт Логан, директор на фондация "Стоунхендж".

Специално за церемонията в Стоунхендж дойдоха и келтски друиди, които изпълниха древни ритуали. Следващият път, когато комплексът ще бъде отворен за посетители, ще бъде при настъпването на зимното слънцестоене.

 

Радина Лазарова
580 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини