Археолози откриха над 2400 костни фрагмента в Теотиуакан

  • 14 юни 2019 14:53

  • 1027
  • 0
Археолози откриха над 2400 костни фрагмента в Теотиуакан
© pixabay

Международен екип от археолози откри над 2400 костни фрагмента и дарове в археологическия обект Теотиуакан, разположен североизточно от столицата Мексико, предаде БТА.

Откритието е направено на Площада с колоните и подсказва, че контактите на жителите на града с маите са започнали по-рано, отколкото се предполагаше досега. Намерените предмети свидетелстват за това, че елитът на маите е участвал в големи публични изяви преди 378 г.сл.Хр. Тогава се считаше, че е бил осъществен първият контакт между жителите на Теотиуакан и маите в град Тикал в Гватемала.

Екип на японския археолог Сабуро Сугияма направи четири нови открития при неотдавнашни разкопки в Теотиуакан. Освен на скелети, специалистите се натъкнаха на остатъците от голямо празненство и на керамики с мотиви, характерни за маите. Разкрити бяха останки от стени, които са били умишлено съборени, както и други предмети.

Антропологът Нава Сугияма заяви, че най-малко три черепа, които са били част от скелетите, са претърпели зъбни деформации и наранявания, които не са били присъщи на Теотиуакан, но често се срещали при маите. Радиовъглеродното датиране ще даде по-прецизни данни за взаимодействието между хората от Теотиуакан и маите, твърдят специалистите. Контактът по всяка вероятност е станал в периода 300-350 г. сл. Хр.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1027 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини