-
14 юни 2019 10:24
- 1326
- 1
Испански учени препоръчаха да готвим зеленчуците с повече зехтин, защото така се улеснява освобождаването и усвояването на биоактивни съединения, съобщи Юрик алърт.
Резултатите от изследването на учените от университета на Барселона разкриват механизми, с които гастрономията влияе върху ползата от средиземноморската диета. Известно е, че тя укрепва сърцето, кръвоносните съдове и подобрява метаболизма, но тези плюсове не са толкова явни сред хора, които живеят в други райони. Възможно е това да се дължи на различните готварски традиции.
Запържването на основата за ястията - т. нар. софрито, е много характерно за Средиземноморието. Затова учените са се заели да оценят ефекта на допълнителния зехтин върху биоактивните съединения в доматите, кромида и чесъна. Според тях тази комбинация съдържа 40 различни феноли и много каротеноиди. Приемането им се свързва с подобряване на параметрите за риск от сърдечносъдови проблеми и инсулинова чувствителност.
"Основният резултат от изследването е, че готвенето на зеленчуците с повече студено пресован зехтин е благоприятно за освобождаване на биоактивните съединения . . . и тяхното усвояване" - каза Роза М. Ламуела от Института по изследване на храненето и безопасността на храните.
Учените установиха също, че зехтинът допринася за извличането на изомери на каротиноидите и полифенолите, които са с по-силни антиоксидантни свойства.
Последвайте канала на
Свързани новини
Производители искат строг контрол за вносните зеленчуци
13 юни 201909:39
Капризните деца ще изядат по-бързо зеленчуците си, ако се хранят прави
12 юни 201911:21
Замразените плодове и зеленчуци са по-полезни от пресните
04 юни 201908:23
На последно място сме по консумация на плодове и зеленчуци в ЕС
02 април 201909:50
Плодовете и зеленчуците облекчават менопаузата
21 ноември 201819:58
Плодовете и зеленчуците удължават живота
03 октомври 201814:21
Зехтинът намалява риска от сърдечни заболявания
10 юни 202109:27
Ниските цени обричат на фалит родни зеленчукопроизводители
14 септември 201909:52
Специалисти препоръчват да даваме на децата по три зеленчука едновременно
11 септември 201914:18
Държавата заличи над 3 млн. лева от дълга на ЦСКА - София, Левски излезе от “черния” списък
Каранга: Вече съм приготвил как да отпразнувам, ако вкарам на Левски
Повдигнаха ново обвинение на наказания Тонали, бил залагал и като футболист в Англия
Кирил Котев сменя Гонзо в БФС
Стоичков: Оптимист съм! Виждам България един ден да се върне на голямо първенство
Тенисистка номер 1 на Румъния пред Sportal.bg: Пиронкова беше толкова добра
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Консултациите за служебен премиер: управителят на БНБ не "прегърна" идеята за политическо взаимодействие с централната банка
28 март 202414:30
В Испания: Популистите от ИТН върнаха и третия мандат, най-бедната държава в ЕС пак отива на избори
28 март 202415:12
Приеха бюджета на София за 2024 г.
28 март 202413:37
Европейската прокуратура с обиски в български ски курорт, разследват се измами с европари
28 март 202415:43
Хванаха дипломатическа кола с нелегални мигранти на "Капитан Андреево"
28 март 202416:43
Пиян мъж наръга 91-годишния си баща с вилица и го преби
28 март 202415:52
Мъж се опита да нахлуе през офицалния вход в президентството
28 март 202414:21
Киев: Руските служби са знаели месец по-рано за предстоящия терор край Москва
28 март 202415:12
Пребили жестоко на Свети Валентин една от участничките в Ергена
28 март 202415:03
2019.06.14 | 10:44
Тия учени да го духат под вода! Зехтинът не бива да се нагрява! Перфектното за готвене е шарлан - нерафиниран зехтин.