-
14 юни 2019 10:24
- 1326
- 1
Испански учени препоръчаха да готвим зеленчуците с повече зехтин, защото така се улеснява освобождаването и усвояването на биоактивни съединения, съобщи Юрик алърт.
Резултатите от изследването на учените от университета на Барселона разкриват механизми, с които гастрономията влияе върху ползата от средиземноморската диета. Известно е, че тя укрепва сърцето, кръвоносните съдове и подобрява метаболизма, но тези плюсове не са толкова явни сред хора, които живеят в други райони. Възможно е това да се дължи на различните готварски традиции.
Запържването на основата за ястията - т. нар. софрито, е много характерно за Средиземноморието. Затова учените са се заели да оценят ефекта на допълнителния зехтин върху биоактивните съединения в доматите, кромида и чесъна. Според тях тази комбинация съдържа 40 различни феноли и много каротеноиди. Приемането им се свързва с подобряване на параметрите за риск от сърдечносъдови проблеми и инсулинова чувствителност.
"Основният резултат от изследването е, че готвенето на зеленчуците с повече студено пресован зехтин е благоприятно за освобождаване на биоактивните съединения . . . и тяхното усвояване" - каза Роза М. Ламуела от Института по изследване на храненето и безопасността на храните.
Учените установиха също, че зехтинът допринася за извличането на изомери на каротиноидите и полифенолите, които са с по-силни антиоксидантни свойства.
Последвайте канала на
Свързани новини
Производители искат строг контрол за вносните зеленчуци
13 юни 201909:39
Капризните деца ще изядат по-бързо зеленчуците си, ако се хранят прави
12 юни 201911:21
Замразените плодове и зеленчуци са по-полезни от пресните
04 юни 201908:23
На последно място сме по консумация на плодове и зеленчуци в ЕС
02 април 201909:50
Плодовете и зеленчуците облекчават менопаузата
21 ноември 201819:58
Плодовете и зеленчуците удължават живота
03 октомври 201814:21
Зехтинът намалява риска от сърдечни заболявания
10 юни 202109:27
Ниските цени обричат на фалит родни зеленчукопроизводители
14 септември 201909:52
Специалисти препоръчват да даваме на децата по три зеленчука едновременно
11 септември 201914:18
Празник на "Ивайло" за 100-годишнината на Етър - очаквайте на живо!
Левски публикува финансов отчет за 2023 година
Официално: Чави продължава като треньор на Барселона
Ботев към БФС: Искаме някого от международните съдии на България да ръководи мача с ЦСКА - София
Григор Димитров разказа за марковата си победа над Джокович в Мадрид
Играйте и спечелете със Sportal.bg!
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Окончателно: Отложиха с година либерализацията на пазара на ток за бита
25 април 202415:48
Андрей Новаков: Какво ли не се случи за 5 години! Само извънземно не дойде пред ЕП
25 април 202414:12
Кога и къде да проверим дали сме в избирателните списъци?
25 април 202411:50
Клошар припадна в подлеза на метростанция “Сердика”
25 април 202413:43
Ледени късове покриха магистрала "Тракия" край Чирпан
25 април 202415:05
Водещите новини! Според Петков Росен Желязков не действал по собствена воля. Александър Николов: „Булгаргаз“ работи като политическа маша (и още…)
25 април 202413:17
Полша предупреди Путин: Война с НАТО ще завърши с неизбежно поражение на Москва
25 април 202415:19
Нова смърт разтърси британското кралско семейство
25 април 202412:45
Били Айлиш разказа за своята бисексуалност и разкри: Винаги съм искала да напъхам лицето си във...
25 април 202415:03
2019.06.14 | 10:44
Тия учени да го духат под вода! Зехтинът не бива да се нагрява! Перфектното за готвене е шарлан - нерафиниран зехтин.