-
14 юни 2019 10:24
- 1347
- 1
Испански учени препоръчаха да готвим зеленчуците с повече зехтин, защото така се улеснява освобождаването и усвояването на биоактивни съединения, съобщи Юрик алърт.
Резултатите от изследването на учените от университета на Барселона разкриват механизми, с които гастрономията влияе върху ползата от средиземноморската диета. Известно е, че тя укрепва сърцето, кръвоносните съдове и подобрява метаболизма, но тези плюсове не са толкова явни сред хора, които живеят в други райони. Възможно е това да се дължи на различните готварски традиции.
Запържването на основата за ястията - т. нар. софрито, е много характерно за Средиземноморието. Затова учените са се заели да оценят ефекта на допълнителния зехтин върху биоактивните съединения в доматите, кромида и чесъна. Според тях тази комбинация съдържа 40 различни феноли и много каротеноиди. Приемането им се свързва с подобряване на параметрите за риск от сърдечносъдови проблеми и инсулинова чувствителност.
"Основният резултат от изследването е, че готвенето на зеленчуците с повече студено пресован зехтин е благоприятно за освобождаване на биоактивните съединения . . . и тяхното усвояване" - каза Роза М. Ламуела от Института по изследване на храненето и безопасността на храните.
Учените установиха също, че зехтинът допринася за извличането на изомери на каротиноидите и полифенолите, които са с по-силни антиоксидантни свойства.
Последвайте канала на
Свързани новини
Производители искат строг контрол за вносните зеленчуци
13 юни 201909:39
Капризните деца ще изядат по-бързо зеленчуците си, ако се хранят прави
12 юни 201911:21
Замразените плодове и зеленчуци са по-полезни от пресните
04 юни 201908:23
На последно място сме по консумация на плодове и зеленчуци в ЕС
02 април 201909:50
Плодовете и зеленчуците облекчават менопаузата
21 ноември 201819:58
Плодовете и зеленчуците удължават живота
03 октомври 201814:21
Зехтинът намалява риска от сърдечни заболявания
10 юни 202109:27
Ниските цени обричат на фалит родни зеленчукопроизводители
14 септември 201909:52
Специалисти препоръчват да даваме на децата по три зеленчука едновременно
11 септември 201914:18
Монца 1:1 Ювентус, домакините бързо изравниха
Ливърпул разпердушини Тотнъм със суперфутбол и дръпна на върха в Премиър лийг преди Коледа
Реал Мадрид изпрати триумфалната година с много красиви попадения и задмина Барселона
ЦСКА - София увеличи драстично капитала, за да реши сериозен проблем - собствениците наливат нови 20 млн. лева в клуба
Борнемут прекърши Ман Юнайтед на "Олд Трафорд", "червените дяволи" с пореден исторически провал
Победната серия на Челси приключи на негостоприемния "Гудисън Парк"
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Делян Пеевски, председател на ДПС: Имаме историческия шанс да променим България! Най-хубавото предстои!
22 декември 202419:04
Кирил Петков: Довиждане, г-н Пеевски!
22 декември 202420:45
Евтим Милошев: Надявам се да има редовен кабинет, за да мога да карам ски
22 декември 202420:13
Проф. Кантарджиев с препоръка: Избягвайте кихащите и кашлящи "герои"
22 декември 202417:14
Андрей Райчев: Шансовете за правителство са 50 на 50, дори 60 на 40
22 декември 202418:23
Юлияна Дончева: Политиката е мястото, където трябва да прекрачиш принципите си. Краят бе разочарование
22 декември 202419:56
Дерайлира пътнически влак за Габрово
22 декември 202420:58
За пореден ден. Няма следа от изчезналото дете със Синдром на Даун от с. Конаре
22 декември 202420:28
Хиляди се събраха в Белград на протест срещу Александър Вучич
22 декември 202421:14
2019.06.14 | 10:44
Тия учени да го духат под вода! Зехтинът не бива да се нагрява! Перфектното за готвене е шарлан - нерафиниран зехтин.