-
14 юни 2019 10:24
- 1326
- 1
Испански учени препоръчаха да готвим зеленчуците с повече зехтин, защото така се улеснява освобождаването и усвояването на биоактивни съединения, съобщи Юрик алърт.
Резултатите от изследването на учените от университета на Барселона разкриват механизми, с които гастрономията влияе върху ползата от средиземноморската диета. Известно е, че тя укрепва сърцето, кръвоносните съдове и подобрява метаболизма, но тези плюсове не са толкова явни сред хора, които живеят в други райони. Възможно е това да се дължи на различните готварски традиции.
Запържването на основата за ястията - т. нар. софрито, е много характерно за Средиземноморието. Затова учените са се заели да оценят ефекта на допълнителния зехтин върху биоактивните съединения в доматите, кромида и чесъна. Според тях тази комбинация съдържа 40 различни феноли и много каротеноиди. Приемането им се свързва с подобряване на параметрите за риск от сърдечносъдови проблеми и инсулинова чувствителност.
"Основният резултат от изследването е, че готвенето на зеленчуците с повече студено пресован зехтин е благоприятно за освобождаване на биоактивните съединения . . . и тяхното усвояване" - каза Роза М. Ламуела от Института по изследване на храненето и безопасността на храните.
Учените установиха също, че зехтинът допринася за извличането на изомери на каротиноидите и полифенолите, които са с по-силни антиоксидантни свойства.
Последвайте канала на
Свързани новини
Производители искат строг контрол за вносните зеленчуци
13 юни 201909:39
Капризните деца ще изядат по-бързо зеленчуците си, ако се хранят прави
12 юни 201911:21
Замразените плодове и зеленчуци са по-полезни от пресните
04 юни 201908:23
На последно място сме по консумация на плодове и зеленчуци в ЕС
02 април 201909:50
Плодовете и зеленчуците облекчават менопаузата
21 ноември 201819:58
Плодовете и зеленчуците удължават живота
03 октомври 201814:21
Зехтинът намалява риска от сърдечни заболявания
10 юни 202109:27
Ниските цени обричат на фалит родни зеленчукопроизводители
14 септември 201909:52
Специалисти препоръчват да даваме на децата по три зеленчука едновременно
11 септември 201914:18
Арсенал хвърли незабравим бой на Челси
Ювентус страда на "Олимпико", но успя да се добере до финала за Купата на Италия
Левски срази ЦСКА във финал №2 и е на победа от титлата
Козирката на стадион "Българска армия" вече е в историята
Съдия №1 на България свири дербито между ЦСКА - София и Левски
Спартак зарадва "Балканстрой" с победа над лидера, който беше без две от звездите си
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Асен Василев: Фалитът на държавата отново се отложи!
23 април 202420:42
Журналист за "Турски поток": Поръчители и изпълнители са се събрали в пълно нарушение на ЗОП
23 април 202420:05
Елена Йончева: Делян Пеевски ми се обади лично
23 април 202421:46
Водещите новини! Главчев вече е и министър на външните работи. Проф. Кантарджиев: Вече сме в епидемична обстановка заради коклюша (и още…)
23 април 202418:58
Софийският градски съд постанови мярка „задържане под стража“ на Марин Димитров
23 април 202421:20
Проф. Христова: Има опасност от епидемия от коклюш, за неваксинирани болестта протича изключително тежко
23 април 202420:12
Серия от верижни катастрофи на АМ „Тракия“
23 април 202419:45
Иран заплаши да унищожи Израел, ако предприеме атака по негова територия
23 април 202421:03
Уникален природен феномен наблюдаваха в Гърция
23 април 202421:33
2019.06.14 | 10:44
Тия учени да го духат под вода! Зехтинът не бива да се нагрява! Перфектното за готвене е шарлан - нерафиниран зехтин.