Наплив на туристи към природния феномен Къзкуму край Мармарис

  • 06 юни 2019 15:53

  • 2242
  • 0
©

По данни на туроператорите в Турция, една от най-посещаваните забележителности през четирите дни на тазгодишния Рамазан Байрам, който свършва днес, е Къзкуму, предава БТА.

През всеки от четирите дни на мюсюлманския празник Къзкуму е бил посещаван от по около 10 хиляди души на ден както от местни, така и от чуждестранни туристи. Според туроператорите тази година е постигнат рекорден наплив от посетители.

Къзкуму /в превод от турски момински пясък /е природен феномен на егейското крайбрежие на Турция. Намира се на около 10 км от морския курорт Мугла-Мармарис, в околностите на малкото село Орхание. Представлява обагрена в червено пясъчна пътека вътре в морето, дълга около 600 метра и широка около три метра.

Историята на Къзкуму е обвита в легенди. Според една от тях морски пирати отвлекли дъщерята на местния владетел. За да се спаси от похитителите принцесата събрала пясък в полите си и след това го изсипвала по пътя си. Но тя не успяла да се спаси и пясъчната пътека останала недовършена.

Друга легенда разказва за любовта между местна принцеса и беден рибар. Влюбените се срещали тайно. Бащата-владетел научил за среднощните срещи и заповядал да заловят прицесата, която с фенер в ръка очаквала любимия си в нощта. Войниците заловили принцесата. Тя обаче се отскубнала и започнала да тича към любимия си насред морето. Всяка нейна крачка се превръщала в пясък. Един от войниците се прицелил с лъка си, за да убие рибаря. Вместо него обаче улучил прицесата и тя паднала смъртно ранена, а пясъкът почервенял от кръвта й. Рибарят грабнал умиращата си любима и се изгубил с лодката си в морската шир...

Учените рационално обясняват произхода на природния феномен. Според тях в продължение на години от течението са се образували пясъчни наслагвания близо до морския бряг, от които се появила пясъчната пътека. Човек може да крачи по тази пътека, където водата стига до коленете, но ако направи погрешна стъпка, може да падне в морето.

Погледнато отдалеч, изглежда като че човек върви по морето.

Дали от легендите, дали от уникалността на природата, но Къзкуму и малкото селце Орхание привличат хиляди туристи от страната и чужбина.

Последвайте канала на

Novini.bg
2242 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини