Изпратиха шимпанзетата в "горски гета"

  • 06 юни 2019 11:29

  • 383
  • 0
Изпратиха шимпанзетата в "горски гета"
© Pixabay

Заради урбанизацията и лова шимпанзетата - най-близките сродници на човека в животинския свят, са изтласкани в "горски гета" - природни островчета, които стават все по-малки, алармират приматолози, цитирани от Франс прес.

Всичките четири подвида шимпанзета са застрашени от изчезване, като популацията на един от тях - Западноафриканското шимпанзе, е намаляла с 80 процента за три поколения.

След среща в Германия 40 приматолози от цял свят отправят призив за спасяването на шимпанзетата, чието генетично сходство с човека е почти 99 процента.

"Изучаваме общности на шимпанзета от десетилетия и сме свидетели как изследваните групи стават все се по-изолирани, принудени да живеят в горски гета", се посочва в изявление, направено от експертите.

Подобно на много други едри животни, основната заплаха за този вид маймуни е загубата на хабитат в резултат на урбанизация, добиване на полезни изкопаеми, обезлесяване, земеделие. Шимпанзетата освен това са обект на лов заради месото им или са избивани от земеделци, опитващи се да опазят насажденията си.

От 40 години Ан Пюзи работи в националния парк "Гомбе" в Танзания. По думите й паркът, прочул се покрай дейността на видната приматоложка Джейн Гудол, се е превърнал в "малък остров, плътно заобиколен от земеделски терени".

Приматолозите призовават за по-голяма защита и повече средства за изследвания на шимпанзетата, "преди да е станало твърде късно".

Последвайте канала на

БТА
383 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини