Откриха скелет на над 7000 години в София

  • 28 май 2019 21:14

  • 8883
  • 3
Откриха скелет на над 7000 години в София
© БНТ

Скелет на над 7 000 години е открит в столичния квартал "Слатина" при строеж на жилищна сграда. Възрастта му е определена по намиращата се около него керамика. Предстои да бъдат направени по-прецизни анализи, за да се потвърди по-точно откога датира тази археологическа находка.

Това са останките на един от първите заселници на София. Те са живели в ранния неолит, били са земеделци. Точно тук, на левия бряг на река Слатинска, поколения наред са обитавали селището цели 500 години. Забележителното на тази находка е, че никога преди не е намиран толкова добре запазен скелет от тази епоха. Времето, по което е живял този човек, предшества с 3 000 години строежа на египетските пирамиди и с 5 000 години раждането на Христос. 

Трупът е положен в поза "хокер" наляво. Това е т.нар. ембрионална поза, която индивидът има свити крака и свити ръце като позата наподобява новородено бебе. Идеята, когато човек умира, той да бъде върнат на майката Земя обратно по начина, по който е дошъл на този свят, каза археологът Тодор Дяков, цитиран от БНТ.

Хората от тази епоха е са имали обособени гробища. Някои от археолозите на терен смятат, че намереният скелет е на мъж. Предположенията им обаче трябва да бъдат потвърдени от изследвания на антрополози и химически анализ.

Находката е още по-значима, защото до този изключително добре запазен най-вероятно мъжки скелет, ето тук се открива и скелет на дете. Според археолозите двата скелета не са погребани в общ гроб, но тепърва изследванията ще показват какво се е случило и как те са живели. 

Скелетът е погребан непосредствено до къща, където се забелязват останките от пещ. Открити са и различни предмети от бита - лъжица, направена от кост и керамични съдове. За селището вече се знае, че е било оградено с концентрични ровове, които са имали предпазни и магически функции. В тях са извършвани жертвоприношения.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8883 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Анонимен

2019.05.29 | 01:50

3


Трябват ти пари ? Опитай късмета си тук !Нон стоп печалби !https://bit.ly/2vGdh7g

2019.05.28 | 22:29

2

съученик на Лили Иванова!

gfgfhfgh

2019.05.28 | 22:11

1

tva mu se vika korenqk sofiqnec

Добави коментар

Водещи новини