Забравете за боите с Е-та. Ето как да оцветите яйцата за Великден

  • 25 април 2019 17:11

  • 6280
  • 1
Забравете за боите с Е-та. Ето как да оцветите яйцата за Великден
© Pixabay

И тази година пуснаха на промоция бои за яйца, показа справка на Novini.bg сред търговски обекти. Практиката традиционно се прилага за привличане на повече клиенти, като продуктите са в срок на годност.

В духа на предстоящите празници магазините са заредени от рано със стоката, която е най-лесният вариант за боядисване на перашките. Цените варира от 1 лев до 2.50 лева.

Разнообразието при продукта е голямо, но част от средствата за оцветяване са пълни с Е-та. И докато индустриалните бои днес са на крачка разстояние, то нашите баби не са разполагали с подобен асортимент, а са се доверявали на домашно приготвени бои.

Удобен и ефикасен вариант за любителите за екологичния начин на живот е използването на природни средства за оцветяване на яйцата за празника.

Така оранжевата боя се получава от люспите на най-обикновен кромид лук, докато жълтата багра става след използването на куркума на прах. Червеното цвекло от своя страна дава наситен червен цвят, за който може да се използва и корен от борш.

Копривата и магданозът са вариант за добиване на зелена краска, докато боята става синя след употреба на цветно зеле. Лилавият цвят е резултат от арония или боровинки, а кафявото се получава най-добре от кафе.

Експертите обаче съветват преди да започне боядисването с природни техники, яйцето да се избърше с кърпа, напоена с оцет. Така багрите ще станат по-наситени, защото черупката ще абсорбира по-лесно цвета.

Според специалисти освен по-здравословно, боядисването на великденските яйца с екопродукти е и по-лесно и сигурно.

Веселина Спасова
6280 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.04.25 | 21:03

1

Хах интересно, но ще си играеш цял ден :)

Добави коментар

Водещи новини