Небостъргачи и световни забележителности угасват за час утре заради "Часът на Земята"

  • 29 март 2019 17:05

  • 496
  • 0
Небостъргачи и световни забележителности угасват за час утре заради "Часът на Земята"
© Getty Images

Емблематични небостъргачи и забележителности по цял свят ще изключат осветлението си тази събота от 20.30 до 21.30 ч. местно време като част от инициативата "Часът на Земята", съобщи Суисинфо.

Всеки желаещ също може да участва, като изключи лампите в дома си за един час от 20.30 ч.

Международната акция се организира от неправителствената организация Световен фонд за природата и се провежда за 13-и пореден път. Тя стартира в Сидни през 2007 година като призив на гражданите към управляващите.

Гигантски сгради като Шанхай Тауър, Виктория Харбър в Хонконг, Бурдж Халифа в Дубай, московският Кремъл, атинският Акропол, Египетските пирамиди, Айфеловата кула, Биг Бен, статуята на Христос в Рио де Жанейро, сградата на ООН в Ню Йорк и много други забележителности ще изключат осветлението си.

През 2018 година почти 7000 града в 187 страни, от Сингапур до Хонолулу, вземат участие в "Часът на Земята".

През 2020 година предстоят много природозащитни мероприятия, сред които конференцията на ООН за биоразнообразието в Китай и конгресът на Международния съюз за защита на природата във Франция.

"Трябва да се възползваме от тези възможности, за да осигурим международен ангажимент за спиране, а после и за обръщане в противоположна посока на загубата на природата: има нужда от ново споразумение за природата и човека, толкова глобално и амбициозно, колкото споразумението за глобалното затопляне" от 2015 година в Париж, призова Световният фонд за природата.

В доклада на Световния фонд за природата от 2018 година се казва, че от 1970 до 2014 година популациите на гръбначни животни - риби, птици, бозайници, земноводни и влечуги, са намалели с 60%. В тропическите райони на Южна и Централна Америка спадът е 89%.

БТА
496 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини