Риба бодливка "роди непорочно" със секцио

Риба бодливка от Шотландия "роди непорочно", след като сама оплоди вътрешно яйцата си, но се наложи да я оперират, за да извадят поколението ѝ, съобщи в. "Дейли мейл".

Това е първият известен случай на вътрешно развитие на бебета във вид, който обикновено хвърля хайвер, за да бъде оплоден от мъжки.

Учени от университета на Нотингам са открили рибката, докато са събирали диви екземпляри в Северозападна Шотландия. Тя изглеждала "в затруднено положение" и неспособна да изхвърли хайвера си от слабост или заради болест. Екипът решил да спаси поколението ѝ, като я упоил и изродил със секцио почти напълно развитите ембриони - 54 на брой.

Рибките пораснали в аквариуми из университета и 20 от тях са още живи три години след чудотворното раждане. Повечето от тях станали родители.

Заради "непорочното раждане" учените нарекли рибката Мери, на Дева Мария.

"Не можехме да повярваме, когато видяхме почти напълно развитите ембриони в яйчниците ѝ - каза д-р Лора Дийн от екипа. - Ембрионите бяха съвсем здрави, не бяха деформирани, и повечето бяха с нормална продължителност на живота".

Възможни са три начина за това уникално възпроизвеждане, но специалистите отхвърлят два от тях. Единият е партогенеза, при който рибата се клонира. Вторият е тя да е хермафродит - с мъжки и женски полови органи. В първия поколението е генетично идентично с майката, но случаят не е такъв. Затова учените мислят, че по някакъв начин в рибката е влязла сперма, оплодила е хайвера и са се развили нормални ембриони от двама родители. Най-вероятно Мери е отишла да хвърли хайвера си на място, където това вече е направила друга женска и там е имало сперма. Тя е влязла в нея, но Мери не е успяла да хвърли хайвера си.

Трииглата бодливка е малка рибка, която живее както в реките, така и в крайбрежните води в северното полукълбо. През развъдния период мъжките стават яркочервени. Женската се подува от хайвера. Когато мъжкар види такава риба, започва да танцува на циг-заг пред нея. След сложно общуване той я завежда в готово гнездо, където тя хвърля хайвера си, а той го опложда. След това мъжкият пази малките, извежда ги да се хранят и ги връща в гнездото при опасност. Рибките обикновено умират след развъдния сезон.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Трябваше ли повече интелектуалци да подкрепят протестите?

Трябваше ли повече интелектуалци да подкрепят протестите?

Избрано от Интернет