Едногодишният престой на Скот Кели в космоса е активирал прекомерно имунната му система

  • 19 февруари 2019 13:14

  • 2267
  • 0
Едногодишният престой на Скот Кели в космоса е активирал прекомерно имунната му система
© Getty Images/Guliver

Едногодишният престой в космоса на Скот Кели е активирал прекомерно имунната му система и е променил дейността на някои от гените му в сравнение с брата му близнак, който остана на Земята, съобщи Асошиейтед прес. 

Учените не могат да кажат дали промените са за добро или лошо. Резултатите от уникалното изследване обаче повдигат нови въпроси с оглед на изпращането на хора до Марс.

Изследването на братята близнаци даде на специалистите възможност да проследят как се променя човешката биология, кои гени се включват и изключват в космоса различно в сравнение със Земята.

Една от установените промени е, че имунната система на Скот Кели е била свръхактивирана.

"Сякаш тялото реагира на тази чужда среда по начин, както ако в него има загадъчен организъм"- каза генетикът Кристофър Мейсън от екипа. Лекарите търсят същите признаци и у други астронавти.

Откакто започна изследването на космоса, НАСА следи за ефекта му върху здравето на астронавтите, например загуба на костна маса, заради която са предвидени упражнения. Обикновено престоят в безтегловност е до шест месеца. Скот Кели обаче остана на Международната космическа станция рекордните за САЩ 340 дена.

"Никога не съм се чувствал съвсем нормално в космоса" - каза Кели, който е вече пенсионер, пред Асошиейтед прес. Той даде за пример обичайните проблеми със задържане на течности, главоболие, трудно концентриране и лошо храносмилане.

Паралелното изследване с брат му близнак обаче даде нов поглед на молекулярно ниво.

Марк Кели също е бивш астронавт.

Окончателните резултати от изследването още не са готови, но учените представиха някои от тях в края на миналата седмица на конференция на Американската асоциация за научен напредък.

Много гени на Скот Кели, свързани с имунната система, са станали свръхактивни. Това не е промяна в ДНК, а в генната експресия - как гените се включват и изключват и увеличават или намаляват производството на протеини. Учените са забелязали и увеличение на маркер в кръвта, който стимулира имунната система. В същото време други клетки, които са ранна реакция срещу вируси, са били по-малко.

Генната активност се променя като реакция на всякакъв вид стрес.

Почти всичко се е нормализирало малко след завръщането на Скот Кели на Земята през март 2016 г. Активираните гени, свързани с имунитета, обаче са останали "нащрек" шест месеца.

"Общо взето, нещата са насърчаващи - каза Крейг Къндрот от НАСА. - Няма нови основни предупредителни сигнали".

От четиримата руснаци, живели в космоса повече от година, специалистите на НАСА знаеха, че това е възможно. "Целта ни обаче е не само възможното - каза Къндрот. - Искаме астронавитте ни не само да оцелеят".

Изследването с близнаците показва на НАСА за какво да следи през бъдещите мисии.

Скот Кели тази седмица навършва 55 години.

БТА
2267 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини