Историци откриха загадъчен древен ръкопис за крал Артур

  • 02 февруари 2019 14:30

  • 3645
  • 0
Историци откриха загадъчен древен ръкопис за крал Артур
© pixabay

В архива на Централната библиотека в Бристол, Англия, бе открит ръкопис от 13-и век с неизвестна досега версия на легендата за крал Артур и Мерлин, съобщава в. "Гардиън".

Историци попаднали на 7 фрагмента от пергамент в книга на френски учен от 15-и век.

В написания на ръка на старофренски език текст върху фрагментите се говори за битката при Треб, по време на която Мерлин вдъхновил войската на Артур и инициирал нападение, носейки знамето на рицаря на Кръглата маса сър Кей с изображение на дракон, който издишва пламък.

Смята се, че ръкописът е версия на "Историята на Мерлин", която може да е част от текстове, известни като цикъл "Ланселот-Граал" или цикъл "Вулгата". Ръкописът се различава от други подобни текстове по незначителни детайли, включително имената на военачалниците, командващи войската на крал Артур. Освен това в текста не се споменава, че по време на битката крал Клаудас - врагът на Артур и Мерлин, бил ранен в бедрото, допълва БТА.

По мнението на специалистите, ръкописът може да е онази версия на "Вулгата", която английският писател сър Томас Малъри е използвал като източник за книгата си "Смъртта на Артур".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3645 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини