В САЩ и Канада днес отбелязват Деня на мармота

  • 02 февруари 2019 08:09

  • 829
  • 2
В САЩ и Канада днес отбелязват Деня на мармота
© Pixabay

Мармотът Фил - прочутият фолклорен метеоролог от градчето Пънксътоуни в щата Пенсилвания, САЩ, днес излиза от дупката си, за да направи традиционната си прогноза, пише в. "Дейли експрес".

Легендата гласи, че ако Фил види сянката си на днешния Ден на мармота, зимата ще продължи още шест седмици. Облачното време и липсата на сянка вещаят скорошно настъпване на пролетта.
Събитието обикновено привлича десетки хиляди любопитни в градчето Пънксътоуни. Към прочутия космат метеоролог се присъединява и антуражът му - група ентусиасти, които всяка година слагат старовремски дрехи и цилиндър, за да наблюдават предсказанието на мармота.

Прочутият Фил е прогнозирал времето над 130 пъти. Технически не един и същи мармот се изявява като метеоролог всяка година, а подбрано животно, което пресъздава персонажа.

От "Клуба на мармота", който организира честването, припомнят, че първата подобна прогноза датира от 1886 г.

Денят на мармота се отбелязва и на други места в Пенсилвания, както и в други щати, сред които Джорджия и Охайо. В Джорджия като метеоролог се изявява мармот на име Генерал Борегар Лий. Косматият му колега в Охайо се именува Чък.
В Канада водещото честване на Деня на мармота е в Уайъртън, Онтарио, където времето прогнозира албиносът Уили.

Последвайте канала на

БТА
829 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.02.02 | 13:40

2

Освен в твоя хлабав Червен Задник,няма къде да го наврът.Тъпанар.

Тралала

2019.02.02 | 08:05

1

Да си го уврът няейди тоа мармот.

Добави коментар

Водещи новини