Учени разгадаха тайната на котешкия език

  • 20 ноември 2018 12:11

  • 4280
  • 2
Учени разгадаха тайната на котешкия език
© Pixabay

Американски учени изследваха котешки езици с компютърен томограф и установиха, че шипчетата по тях са извити като лъжички, в които се задържа слюнката, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Това дава възможност на писаните да почистват в дълбочина козината си и да се охлаждат със слюнката, когато им е топло.

Откритието на инженерите от Технологичния институт на щата Джорджия може да доведе до изобретения, предназначени както за хората, така и за животните - за прилагане на течности или лекарства, за почистване на килими.

Шипчетата, наречени папили, са кухи. Принципът на действието им е като на сламката. Когато бъде сложена в течност, тя се изкачва във вътрешността й.

"Когато котката се почиства, слюнката се стича към връхчетата на папилите и се задържа там. При натиск върху козината, се освобождава. След това се стича още слюнка. Домашната котка има около 300 такива папила по езичето си. Те лежат прилепнали, насочени назад, докато с мускул не бъдат изправени в готовност за действие.

Дивите котки, пумите, лъвовете, тигрите, снежните леопарди също имат такива езици. При лъвовете папилите са малко по-дълки, отколкото на котките, а и броят им е много по-голям.

Дължината на шипчетата по котешките езичета варира в зависимост от козината им. Изключение от това правило са персийките, за които ветеринарите специално предупреждават, че трябва да бъдат ресани ежедневно.

Екипът на Алексис Ноел вече е подал заявка за патента на четка, вдъхновена от котешкия език.

Котките посвещават една трета от времето, когато са будни, на тоалета си. Те се ближат и така премахват нечистотии и паразити и предотвратяват сплъстяването на козината си. Тя има горен слой, който е защитен, и долен, мъхест, за топлина.

Учените са изследвали езици на мъртви питомни и диви котки и за заснели в действие езиците им с камера, улавяща 100 кадъра в секунда.

БТА
4280 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.11.20 | 12:59

1

"Учените са изследвали езици на мъртви питомни и диви котки и за заснели в действие езиците им с камера, улавяща 100 кадъра в секунда."
================================================================
Ха, не знаех че и мъртвите котки могат да се ближат, и то с такава бързина !!! :)

Басри

2018.11.21 | 07:49

2

много си тъп бе!!!!! изследвали са езици на мъртви котки, а са снимали действащи езици.......
ама тъпото си е тъпо....

Добави коментар

Водещи новини