Предлагат на търг инвалидната количка и докторската дисертация на Стивън Хокинг

  • 22 октомври 2018 11:14

  • 1822
  • 1
Предлагат на търг инвалидната количка и докторската дисертация на Стивън Хокинг
© Getty Images/Guliver (архив)

Аукционната къща "Кристис" предлага на търг инвалидната количка и докторската дисертация на световноизвестния физик-теоретик Стивън ХокингСтивън Хокинг Професор Стивън Уилям Хокинг (на английски: Stephen William Hawking) е английски физик. До 2009 г. е Лукасов, предаде Асошиейтед прес.

Колекционерите ще могат да наддават за 22 лота, принадлежали на гениалния учен, който почина през месец март тази година. Сред тях фигурират книги, научни работи и наградите на Хокинг. Особен интерес представлява написаната от физика през 1965 година докторска дисертация "Свойствата на разширяващите се Вселени", подписана от самия учен. Стойността на лота е оценена на 130-195 хиляди долара.

На търга ще бъдат представени и екземпляр от книгата "Кратка история на времето" с пръстов отпечатък на учения и сценария на епизод от анимацията "Семейство Симпсън", в който е споменат физикът. Купувач ще търси и якето на Хокинг, с което той се снима в документален филм. Една от инвалидните му колички е сред лотовете с първоначална оценка 13-19,5 хиляди долара. Получените средства от аукциона ще бъдат предоставени на благотворителната фондация на името на Хокинг.

Предлаганите на търг вещи ще бъдат изложени в Лондон на 30 октомври, а наддаванията ще продължат от 31 октомври до 8 ноември.

БТА
1822 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.10.22 | 12:07

1
А, няма ли да го изкопаят и да му продадат на търг, левият разложен бъбрек !!??

Добави коментар

Водещи новини