Учени разкриха загадка, свързана с татуировки върху древноегипетска мумия от Луксор

19 октомври 2018 07:52

Учени разкриха загадка, свързана с татуировки върху древноегипетска мумия от Луксор
© Pixabay
6340 0

Френски учени дешифрираха значението на многобройни татуировки върху древноегипетска мумия, открита в Луксор през 2014 година, предаде ТАСС.

От министерството по въпросите на паметниците на културата на Египет оповестиха, че специалисти от Френския институт по източна археология приключили изследването на мумията на млада жена от гробницата в Дейр ал Медина.

За въпросната жена е установено, че живяла между 1300 г. и 1870 г. пр. Христа и умряла на 25-34-годишна възраст. По тялото ѝ - по шията, гърба, рамото, ръцете ѝ, бяха открити 30 уникални татуировки с изображение на бик, цвят на лотос и символа уаджет (окото на Ра). Те свидетелстват, че татуираната жена е имала висок обществен статус и е принадлежала към елита.

Египетски специалисти поясниха, че татуировки са откривани и преди върху древни мумии. Всички открити по-рано подобни татуировки обаче са съчетание от линии и точки. "Нито веднъж учени не бяха попадали на изображения на сцени и човешки фигури, както върху тази мумия", отбелязаха експертите.

Изследването е извършено с помощта на съвременни технологии. Това позволило да се проучат дори най-малките детайли на татуировките.

БТА
6340 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини