Все още са малко жените, станали носителки на Нобелови награди за научни изследвания

  • 04 октомври 2018 13:32

  • 466
  • 0
Все още са малко жените, станали носителки на Нобелови награди за научни изследвания
© Getty Images/Guliver

С двама лауреати на Нобелова награда, жените учени са на почит тази седмица, но продължават да са недооценени и по-лошо платени, предаде Фрнас прес. 

Във вторник канадката Дона Стрикланд стана третата жена, спечелила Нобелова награда за физика. Двадесет и четири часа по-късно американската биохимичка Франсес Арнолд получи Нобелова награда за химия и с това жените, отличени с тази награда, станаха 5.

"Сякаш светът се разбуди и видя изобретателността на жените учени", заяви иронично физичката Джес Уейд от Лондонския имперски колеж.

Досега едва 20 от 607 Нобелови награди за научни изследвания (физиология или медицина, физика, химия) са били присъдени на жени, като две награди е получила Мария Кюри. "Само 3 процента от лауреатите са жени, това е шокиращо - заяви астрофизичката и член на асоциацията "Жени и науки" Силвен Тюрк-Киез. - Трябва да лобираме, да създадем списък с жени учени и да отидем в Стокхолм."

"Важното сега е атакуваме движението по инерция на системата", допълни физичката Дженифър Къртис от Технологичния институт на Джорджия. В САЩ близо половината от започналите докторантура миналата година са жени, но едва 39 на сто от тях са избрали химията, а 19 на сто - физиката. "След като завършат висше образование, избралите физиката жени си дават сметка, че отношението към тях е по-различно, отколкото към мъжете, а що се отнася до чернокожите жени, нещата са още по-зле", отбеляза физичката Мег Ури от Йейлския университет.

Последвайте канала на

БТА
466 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини