Започва 185-ото издание на Октоберфест

  • 22 септември 2018 12:02

  • 12603
  • 1
Започва 185-ото издание на Октоберфест
© gettyimages (архив)

В Мюнхен днес започва 185-ото издание на прочутия бирен фестивал Октоберфест, предаде БТА, цитирайки ДПА.

По традиция началото на проявата стартира в 12 ч. местно време, когато кметът Дитер Райтер отвърта кранчето на първото буре с бира. За цела той си помага с дървено чукче, което е не лека задача, но той успя да се справи с нея миналата година, когато му бяха необходими само два удара.

Фестът продължава до 7 октомври. Той протича при засилени мерки за сигурност. Нови заграждения, допълнителни видеокамери, повече полицаи с камери, прикрепени към тялото им - това са само част от мерките за сигурност. Около 600 полицаи ще се грижат за сигурността по време на феста, посетен миналата година от 6,2 милиона души. Полицията за първи път ще изпита и така наречените "Супер разпознаващи агенти". Това са полицаи, които се вглеждат внимателно в подозрителни лица и ги държат под око по време на фестивала. Тези агенти ще проверяват и кадрите от 47 камери.

Пет часа преди началото на фестивала днес стотици почитатели на бирата и на празнуването започнаха да се събират на мястото на феста, облечени в традиционни баварски кожени панталони или сукмани. В очакване на началото на феста те си носеха собствена бира.

На Октоберфест бирата се сервира в еднолитрови халби, като цената на една е 11,50 евро. Освен на бирата и на вкусната храна, посетителите на феста, могат да се насладят и на най-различни изживявания. Тази година на Октоберфеста има нови аткракции като например атракция, наречена Махалото на хаоса, която уставя у хората физическо усещане, подобно на усещането по време на полет в космоса, или акракция, наречена Хищник, при която посетителите се озовават с висящи с главата надолу.

Филип Епитропов
12603 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
joo

2018.09.22 | 15:26

1
uhate Shefke

Добави коментар

Водещи новини