Учени откриха акули, които се хранят с водорасли

  • 10 септември 2018 07:06

  • 1318
  • 0
Учени откриха акули, които се хранят с водорасли
© Pixabay

Американски биолози установиха, че неголеми представители на семейство акули чук могат не само да ловуват други обитатели на морските дълбини, но и да се хранят с водорасли, когато достъпът до друг вид храна е невъзможен, съобщи Лайф.

Сега специалистите се питат дали и други морски хищници не се хранят с водорасли.

Предишни изследвания на отделни видове морски хищници накараха учените да предположат, че акули случайно поглъщат растителна храна и че организмът на хищните риби не получава хранителни вещества от нея. Нови изследвания на стомашно-чревния тракт у акули чук, уловени край брега на Флорида, обаче показали, че хищниците преднамерено консумират растителна храна.

Оказало се, че в стомаха и черния дроб на повечето акули от вида се съдържа голямо количество химично вещество, с което учените третирали специално отгледаните за изследването водорасли.

Било установено, че организмът на акулите може да усвои половината от съдържащите се във водораслите полезни вещества и че при увеличаване на консумираната храна е възможно морски хищници да се превърнат във "вегетарианци".

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the Royal Society B.

БТА
1318 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини