Биолози проследиха миграцията на новозеландски пингвини

  • 30 август 2018 13:20

  • 515
  • 0
Биолози проследиха миграцията на новозеландски пингвини
© Pixabay

Новозеландски пингвини преплуват през миграцията си 6800 км в двете посоки за 70 дни, съобщи АФП. 

Пингвините Eudyptes pachyrhynchus са изучавани малко. Една трета от тях живеят в Нова Зеландия, главно в дивите южни райони. Те са категоризирани като уязвими или застрашени. Досега не беше известно къде мигрират тези птици в търсене на храна.

Зоолозите предполагаха, че те плуват близо до бреговете. За да проверят това, изследователи от университета на Отаго в Нова Зеландия поставиха спътникови предаватели на десет мъжки и седем женски екземпляри. Така проследиха маршрута им от ноември 2016 г. до март 2017 г., като сравниха също повърхностните температури на водата и океанските потоци.

Оказа се, че един женски пингвин е изминал 6801 км за 67 дни. Друг мъжки е преплувал 5597 км за 77 дни.

Получените данни са само за пет пингвина, защото предавателите на останалите са се откачили.

Новата информация потвърди, че новозеландските пингвини са сред най-невероятните плувци на планетата.

Защо новозеландските пингвини изминават толкова голямо разстояние, след като отгледат малките си, остава загадка. Те стигат до зони в Антарктика, където топлите води от север се срещат със студените южни води. През този период обаче храната им по крайбрежието е изобилна. Според специалистите това може да е наследен инстинкт, защото преди да се заселят край Нова Зеландия, птиците са живели в по-южни територии.

БТА
515 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини