В началото на септември започват разкопките в "Тракийски и античен град "Кабиле"

  • 27 август 2018 14:50

  • 1315
  • 0
В началото на септември започват разкопките в "Тракийски и античен град "Кабиле"
© Pixabay

В началото на септември ще започне вторият етап от тазгодишните разкопки в Националния археологически резерват "Тракийски и античен град "Кабиле", съобщи археологът от Историческия музей в Ямбол Мирослав Козарев.

Усилията на археолозите отново ще бъдат насочени към проучването на сградата, в която се е помещавал щабът на римския военен лагер - принципия. Римската кохорта, която е била разположена в крепостта, е охранявала част от южната граница на империята през II и III век, до второто готско нашествие през 378 година, поясни Козарев.

Първият етап на проучванията е финансиран от бюджета на община Ямбол, а вторият - от Министерството на културата, за което музеят е кандидатствал.

През лятото студенти от втори курс по археология от СУ "Св. Климент Охридски", с научен ръководител главен асистент Иван Вълчев, проучваха сграда от късноримския период. Тя е построена при управлението на император Константин Велики /306-337 г./ и вероятно е имала търговски функции поради откритите в нея близо 600 монети през последните пет години. В близост са разположени жилищни помещения със запазени глинени водопроводи, канализация и огнище.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1315 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини