Креативните хора не са мотивирани от парите

  • 10 юли 2018 12:21

  • 1258
  • 0
Креативните хора не са мотивирани от парите
© Pixabay

Когато се отдават на своето призвание, креативните хора не са мотивирани от парите. Поради тази причина мнозина от тях са склонни да се занимават с любимите си неща, с риск да загърбят добро заплащане в други сфери, пише в. "Метро".

Таблоидът цитира изследване на медицинския център в Гьотинген. Екипът на д-р Роберто Гоя Малдонадо провел тестове с 24-ма участници, които били креативни или некреативни личности. Специалистите проследили мозъчната им дейност, когато им били предлагани пари. Регистрирали нивата на допамин на доброволците.

Половината от тях работели в творческата сфера и били предимно музиканти, фотографи, актьори или художници. Другата половина не се самоопределяла като "креативна" и била съставена от застрахователни агенти, зъболекари, администратори.

При креативните участници било регистрирано много по-ниско ниво на активиране на частта на мозъка, отговаряща на стимулите за възнаграждения - вентралния стриатум, когато им предлагали пари. При творците обаче били констатирани понижени нива на допамин, когато трябвало да се разделят с получените даром пари. Което означава, че креативните люде не са изкушавани от паричните облаги, но понякога се тормозят, когато знаят, че не могат да ги получат.

Последвайте канала на

БТА
1258 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини