Чернобилски вълци може да разпространят радиоактивни гени в Европа

  • 02 юли 2018 20:18

  • 7840
  • 2
Чернобилски вълци може да разпространят радиоактивни гени в Европа
© Getty Images

Миграцията на вълци от района на Чернобилската авария може да разпространи мутирали радиоактивни гени из Европа, съобщи "Дейли мейл", цитирана от БТА. 

Учени от университета в Мисури регистрираха първия случай на вълк, напуснал пределите на забранената зона от 4300 квадратни километра в Чернобил.

След аварията в електроцентралата Чернобил през 1986 г., изоставеният от хората район се превърна в дом на много диви животни, сред които рисове, мишки, глигани и коне. По думите на ръководителя на изследването д-р Майкъл Бърн популацията на сивите вълци в зоната е над седем пъти по-висока от тази в съседните райони.

Учените са проследили движението на 14 сиви вълци, като са им поставили каишки с джипиес. Те са установили, че един от тях е преминал 300 километра отвъд забранената зона.

Изследователите уточниха, че не се знае дали животните са заразени с радиация. Според тях обаче този случай на миграция "повдига въпроса за потенциалното разпространение на мутирали вследствие на радиацията гени сред животинските популации в незамърсените райони".
 

Радина Лазарова
7840 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
нещо

2018.07.02 | 23:10

2
Извънземите чистят земята от радиацията и др.Ние да сме се изтровили ,ако някой или нещо не чисти нашите идиотщини.

2018.07.02 | 23:04

1
Да ве! Аз тамън се чудех какво са тия лаещи пиявици, които видях вчера в езерото!

Добави коментар

Водещи новини