Неблагоприятните преживявания в детството водят до рисково поведение в зряла възраст

  • 31 май 2018 07:37

  • 1492
  • 0
Неблагоприятните преживявания в детството водят до рисково поведение в зряла възраст
© Pixabay

Неблагоприятните преживявания в детството водят до рисково за здравето поведение в зряла възраст, каза д-р Румяна Динолова, експерт в Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/.

Изводите са направени в резултат на двугодишно проучване.

По думите й различни видове неблагополучия във възрастта до 18 г. и пушенето, употребата на алкохол, рисковото сексуално поведение и затлъстяването в зряла възраст са пряко свързани.

В проучването са участвали 600 студенти по медицина, социални дейности, здравен мениджмънт, логопедия, специалисти по здравни грижи, психология, които учат в 6 български университета.

Емоционално насилие в детска възраст са преживели 40.9 на сто от анкетираните, физическо насилие - 28 на сто, сексуално насилие - 11.3 на сто. Физически пренебрегвани в детството си са били 9.3 на сто от участниците в изследването.

Проучването доказва, че физическото насилие в детството увеличава с 3.6 пъти риска от тютюнопушене в зряла възраст и с 1.7 пъти риска от злоупотреба с алкохол, подчерта Динолова.

Емоционалното насилие повишава риска от пропушване в ранна възраст 3 пъти, риска от ранна сексуална активност 2 пъти, риска от множество сексуални партньори 2 пъти и 1.7 пъти - риска от злоупотреба с алкохол.

Според Световната здравна организация 70 на сто от случаите на ранна смърт сред хората в зряла възраст се дължат в голяма степен на типа поведение, формирано по време на съзряването - 10-19-годишна възраст, каза Христо Хинков, директор на НЦОЗА.

Младите хора трябва да имат достъп до здравно образование, подходящи здравни услуги, надеждни и достъпни стоки.

БТА
1492 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини