Учени създадоха синтетични ембриони

  • 03 май 2018 12:15

  • 1291
  • 0
Учени създадоха синтетични ембриони
©

Холандски учени създадоха в лаборатория синтетични ембриони от миши стволови клетки, без да използват сперма и яйцеклетки и да прибягват до оплождане, съобщиха АФП и Би Би Си.

Постижението, описано в сп. "Нейчър", не е предназначено за клониране на хора или животни, а цели да бъде намерен отговор на въпроса защо много бременности прекъсват в много ранна фаза - имплантацията.

Синтетичните ембрионалните структури са били прикрепени към маточната лигавица на живи мишки и са оставени да растат няколко дена. След това са престанали да се развиват, вероятно заради липсата на определен вид клетки.

Много жени абортират съвсем рано, още преди да са разбрали, че са бременни. Специалистите нямат обяснение на проблема, но вероятно той се дължи на аномалии на растящия ембрион.

Изследването на ембриони в начална фаза е свързано както с етични, така и с технически проблеми. Използването на стволови клетки за създаването на ембриони, а не сперма и яйцеклетки, улеснява работата на учените.

Екипът от института "Мерлин" към университета на Маастрихт е смесил два вида миши стволови клетки. Под микроскоп те са приличали на ранни ембриони или бластоцисти, като са имали същата сферична форма, от която след това се образуват плацентата и бебето. След това учените са наблюдавали как бластоцистите се имплантират в матката на мишки, което досега не е правено, макар и други специалисти също да са създавали ембриони от стволови клетки за целите на изследвания.

Планове експериментът да бъде възпроизведен с човешки клетки, засега няма. За подобни изследвания са необходими специални разрешения.

БТА
1291 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини