Уран и Нептун дошли в Слънчевата система от друга галактика

  • 25 април 2018 19:43

  • 2658
  • 1
Уран и Нептун дошли в Слънчевата система от друга галактика
© Pixabay

Астрономи от Великобритания, САЩ и Франция стигнаха до необичайния извод, че Уран и Нептун са били донесени в Слънчевата система от друга галактика, пише Монитор.

Заключенията им са базирани върху изследване на атмосферните особености на планетите.

Анализът на данни за състава на атмосферата на Уран ги навел на мисълта, че голямото количество сероводород на планетата прави крайно неприятно пребиваването там на каквито и да било живи същества. Данните позволили на учените да изследват точната възраст на планетата, както и разстоянието й от централната звезда в Слънчевата система, в която далечни светове са се формирали преди милиарди години.

Астрономите смятат, че Уран и Нептун са били донесени във вид на "зародиши" в Слънчевата система от друга звездна система. Към това заключение ги подтикнали данни от анализа на атмосферите на газовите гиганти Сатурн и Юпитер, в чийто състав голямо количество сероводород няма и вероятно никога не е имало.

Подробният анализ на данните и съпоставянето на температурните и атмосферните параметри ще дадат възможност на учените да разберат откъде Уран и Нептун са попаднали в Слънчевата система и каква е била причината за подобно "изгнание".

Последвайте канала на

Novini.bg
2658 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Малко Астроном

2018.04.26 | 12:38

1
Хващате ли разликата между \"друга галактика\" (в заглавието) и \"друга звездна система\" (в текста)? Ако не, няма смисъл...

Добави коментар

Водещи новини