Редовното миене на зъбите предпазва от диабет

  • 28 март 2018 12:56

  • 1430
  • 0
Редовното миене на зъбите предпазва от диабет
© Pixabay

Британски зъболекар препоръчва хората да поддържат добра устна хигиена и редовно да мият зъбите си, за да се предпазят от редица заболявания, в това число и диабет тип 2, пише в. "Дейли експрес".

Диабет тип 2 се характеризира с недостатъчно производство на хормона инсулин от панкреаса, което затруднява тялото да превръща кръвната захар в енергия. Сред симптомите на заболяването са необяснима загуба на тегло, умора, жажда, чести позиви за уриниране. Пациентите с диабет тип 2 са изложени на до пет пъти по-висок риск от сърдечносъдови болести, бъбречна недостатъчно, загуба на зрение.

За контролиране на нивата на кръвната захар и за предпазване от потенциално развитие на диабет тип 2 зъболекарят и основател на "Дентал стюдио" на "Харли стрийт" д-р Марк Хюс препоръчва хората редовно да мият зъбите си.

Специалистът обяснява, че липсата на добра хигиена води до отлагане на бактерии в устата, които при заболявания на венците могат да преминат през кръвоносните им съдове и да попаднат в кръвообращението. Въпросните бактерии могат да причинят запушване на съдове и артерии, повишавайки риска от редица здравословни проблеми, в това число и диабет тип 2.

"Редовното миене на зъбите намалява опасността от отлагане на бактерии в устната кухина. Почистването им е свързано не само с добрия външен вид, но и с общото ни здраве", казва д-р Хюс.

Последвайте канала на

БТА
1430 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини