Индия ще строи жилища за астронавти на Луната

Индийската организация за космически изследвания има всички шансове да стане строител в космоса - нейни специалисти в сътрудничество с инженери по безопасността разработват жилища за астронавти на Луната, пише "Монитор".

Трябва да се отбележи, че първото лунно селище изобщо няма да прилича на Москва или Ню Йорк. То няма да претендира за званието най-хубава архитектурна столица извън пределите на нашата планета. Първите ескизи на жилищата показват, че местата, където ще живеят колонизаторите на Луната, ще приличат до голяма степен на иглу - ледено жилище за ескимоси.

Представители на Индийската организация за космически изследвания отбелязват, че експериментите с лунните жилища са свързани на първо място с проверка на свойствата на материали и разтвори, които са нужни за сглобяването на здрави и надеждни конструкции. Данни за животоподдържащи системи обаче засега няма. Индийските учени смятат, че ще се търси решение на този въпрос, след като концепцията за бързо строителство в условия, при които при липсва кислород и вода, намери своето приложение.

Междувременно Индийската организация за космически изследвания отложи изпращането на безпилотна мисия до Луната от април за октомври. Това съобщи в публикувано днес интервю за в. "Таймс ъв Индия" ръководителят на организацията Каиласавадиву Сиван.

Планирано е да се изстреля към Луната автоматична междупланетна станция "Чандраян-2" с малък луноход на борда. Но "с оглед трудностите, съпътстващи мисията, по време на която ISRO за пръв път ще използва орбитален апарат, всъдеход и спускаем модул, експертите препоръчаха да отложим изстрелването, докато приключат всички необходими изпитания", каза Сиван.

По думите му стартът е пренасрочен за първата седмица от октомври.

До момента единствено САЩ, Русия и Китай са успявали да изпратят спускаеми апарати на лунната повърхност. Общата стойност на проекта "Чандраян-2" възлиза на 8 милиарда рупии (близо 125 милиона долара).

През февруари индийският държавен министър на департамента за космически изследвания Джитендра Сингх напомни, че тази мисия идва след друга - "Чандраян-1", благодарение на която Индийската организация за космически изследвания откри вода на Луната. Мисията "Чандраян-2" е свързана с по-нататъшното развитие на проекта, който е значим колкото кацането на човек на Луната, изтъкна той.

Коментари

  1. 2018.03.27 | 07:50
    първо да построят жилища за бездомните в Индия и след това да гледат луната!
  2. 2018.03.27 | 07:50
    братчеди ,ако ше строите като вашите братя тука значи незаконни ,значи някоя община ше ги бутне , а не абете тухли и вар,а ???
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Слушате ли подкасти?

Слушате ли подкасти?

Избрано от Интернет