Най-големите зимни ентусиасти се събират на Рилските езера

  • 31 януари 2018 23:07

  • 1544
  • 0
Най-големите зимни ентусиасти се събират на Рилските езера
© Ангел Попов

Традиционната “Седмица на свободния дух”, организирана от Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС), ще се проведе тази година от 2 до 11 февруари в района на хижа “Рилски езера”. Това е най-голямата неформална среща на любителите на извънпистовото каране в България, които ежегодно се събират на едно от любимите си фрийрайд места.

Тази година в програмата са включени и множество събития, в които скиори и сноубордисти ще имат възможността да натрупат нови знания и умения за по-безопасно и по-вълнуващо прекарване в планината. “Целта на т.нар от нас Free Spirit Week винаги е била да се съберем заедно и да прекараме добре няколко дни в любимата ни планина. Но тази година ще дадем още една причина на хората да се включат в събитията като ги срещнем с някои от най-опитните познавачи на района на хижа Рилски езера, с професионални сертифицирани водачи и майстори на фрийрайда и фрийстала,” разказва Момчил Панайотов, председател на БАССЕС, който е и специалист по лавини и лавинна безопасност.

По време на Седмицата на свободния дух асоциацията ще организира множество работилници, лекции и демонстрации за безопасност в планината. Ще се организират ски турове в района на хижа “Рилски езера”, по време на които опитни ски водачи ще разясняват на участниците как да разпознават сигналите в планината за лавинна опасност, как да избират най-подходящата линия за придвижване и спускане, как да се ориентират и как да реагират в различни ситуации.


“Ще покажем на хората и какви са новостите в областта на ски и сноуборд екипировката, какви уреди за лавинна безопасност има на пазара и какви са предимствата на различните модели. Ще могат да тестват екипировка за ски туринг, ще ги консултираме какви въпроси да задават, когато избират ново оборудване и как да поддържат най-добре старото си”, допълват от БАССЕС, която е най-старата организация в България, занимаваща се с обучителни курсове по лавинна безопасност и фрийрайд.

За Седмицата на свободния дух на склоновете около хижата ще бъде изграден и мини фън парк с няколко скока, на които някои от най-добрите фрийстайл скиори и сноубордисти ще карат и ще споделят опит и тънкости в спорта за начинаещи и напреднали ентусиасти. Записалите се за участие в събитията ще бъдат видео заснети и анализирани в края всеки ден, така че да видят,  оценят и коригират стила и грешките си.

Първият уикенд от Седмицата ще бъде посветен на уъркшопи, тестове и демонстрации, а през втория ще се проведат и традиционните състезания по фрийрайд и фрийстал. На отделен склон за първи път сили ще могат да премерят и най-малките членове на БАССЕС в първото Mini Goat Ride състезание за фрийрайдъри във възрастовите категории 8-10, 10-13 и 14-17 години.

Повече информация за Седмицата на свободния дух на сайта на БАССЕС. Участието е само с предварително записване, като от участниците се очаква да имат необходимата екипировка и умения за извънпистово каране, както и валидна планинска застраховка.

Novini.bg
1544 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини