Търси се следващият български космонавт

  • 24 януари 2018 13:11

  • 1888
  • 3
Търси се следващият български космонавт
©

Фондация ELEVATE, която на 23 март организира публична лекция с участието на основателя на Mars One – Бас Лансдорп, ще осигури пълна стипендия на българско дете за Space Camp Turkey 2018.

Това е един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа Space Camp Turkey e единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер, който се намира в гр. Измир, Турция. По този начин се стимулират и децата и младежите на България да мечтаят и дръзват да постигат високи цели, а защо не и някой от тях да бъде третият българин в космоса. През Space Camp в САЩ са минали и децата на известни личности, както и самите те, като Том Ханкс, Чарлийз Терон, Брус Спрингстийн и др.

Програмите на космическия център дават възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години с интереси в науката да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и т.н. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света. 10 астронавти са alumni на Space Camp в САЩ.

Като партньор на Следваща цел: Марс - Бас Лансдорп, CEO, Mars One се включва и BASSCOM - Асоциацията на софтуерните фирми в България, наброяваща около 80 члена, сред които са световни лидери в сферата на информационните технологии.  Именно някои от тези фирми работят и по приложения за изследването на космоса, включително в сътрудничества с NASA. Тези важни разработки подпомагат и разучаването на нови светове, каквато ще е темата на лекцията на Бас Лансдорп. Това сътрудничество показва и силната връзка между темата на събитието и бизнеса и предприемачите.

Novini.bg
1888 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.05.04 | 15:43

3
имам списък с 240 прасета, годни за Марс, както и другите комуняги от 44та до днес...
Промивка

2018.01.25 | 19:28

2
Ето, че отново промиват главите на децата.
Крум Усаински-Крупник

2018.01.25 | 19:28

1
Цървули!!!Готов съм да се жертвам за Майка България!!!Аз съм най-подходящият кандидат,като се има предвид извънземният произход на предците ми и колосалният ми интелект!!!Освен това съм изявен демократ и патриот,за разлика от ония двама Московски храненици,които летяха по вр

Добави коментар

Водещи новини