За първи път от 100 години галапагоски костенурки се излюпиха естествено

  • 04 януари 2018 17:53

  • 2935
  • 1
За първи път от 100 години галапагоски костенурки се излюпиха естествено
© Pixabay

Костенурки се излюпиха естествено на Галапагоските острови за първи път от 100 години, след като бяха изтребени местните "пиратски" плъхове, които изяждаха яйцата им, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Заради черните плъхове на о-в Пинзон, наричан също Дънкан, гигантските костенурки бяха на ръба на изчезването. Сега критично застрашеният вид Chelonoidis duncanensis, или гигантска костенурка от о-в Дънкан, отново се размножава естествено.

Черните плъхове са пристигнали на острова с пиратските кораби в началото на 19-и век. През декември 2012 г. с хеликоптер беше разпръсната отрова за плъховете над целия остров Пинзон. Две години по-късно островът беше обявен за изчистен от вредителите.

Най-голямото предизвикателство за специалистите сега е да се погрижат плъховете да не се завърнат. Някога са съществували 15 вида гигантски галапагоски костенурки. От тях са оцелели само 11, след като пристигат хората в средата на 19-и век. Това важи и за други местни видове - птици, гущери, змии.

Развъдни програми за застрашените гигантски костенурки са въведени през 1965 г. от местните власти. 837 животни, появили се на бял свят благодарение на тях, са пуснати на свобода. След като гигантските костенурки отново се развъждат естествено, програмите ще бъдат прекратени.

Novini.bg
2935 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.01.05 | 11:02

1
английските плъхове

Добави коментар

Водещи новини