Астероидът Умуамуа има "защитно палто"

  • 19 декември 2017 17:44

  • 16019
  • 1
Астероидът Умуамуа има "защитно палто"
© NASA

Загадъчният астероид, наречен Умуамуа, удивил учените с необичайната си форма на пура, има "защитно палто" - изолация от органичен материал, информират "Франс прес" и БТА, позовавайки се на астрономи, които следят движението на пришълеца от друга слънчева система.

Обектът, чието наименование означава пратеник на хавайски, беше открит на 19 октомври с телескопа Pan-STARS1 на Хаваите. Първоначално учените го взеха за комета, но в хода на проследяването му не беше отчетена кометна активност. Съдейки по необичайните му форма и траектория, астрономите стигнаха до извода, че Умуамуа идва от друга слънчева система. Впоследствие обектът беше класифициран като астероид, припомня агенцията.

Кометите са композирани от лед, органични материали и скали, докато астероидите са съставени основно от скали или метал.

В ново изследване, публикувано в сп. "Nature Astronomy", изследователите обаче твърдят, че действителната природа на Умуамуа остава загадка и не изключват кометната му същност. Те са установили, че обектът има "защитно палто" - изолационен слой от богат на въглерод органичен материал. Според учените е възможно пластът с дебелина около 50 сантиметра да предпазва ледената вътрешност на обекта от изпаряване под въздействието на слънчевите лъчи.

"Не изключваме наличието на ледена структура под защитната обвивка", казва Алън Фицсимънс от изследователския екип от Кралския университет в Белфаст.

Novini.bg
16019 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.02.16 | 20:50

1
А седесарят няма капка мозък.

Добави коментар

Водещи новини