Откриха живи бактерии от космоса по повърхността на международната станция

  • 27 ноември 2017 12:53

  • 4392
  • 0
Откриха живи бактерии от космоса по повърхността на международната станция
© Pixabay

Учени откриха по повърхността на руския сегмент на Международната космическа станция (МКС) живи бактерии, дошли от космоса, предаде ТАСС.

Въпросните бактерии се изследват на Земята и изглежда не представляват опасност, заяви руският космонавт Антон Шкаплеров.

По думите му, при излизанията си в открития космос в рамките на руската програма, космонавти вземат с памучни тампони намазки от външната повърхност на станцията. След това пробите се доставят на Земята.

"Сега се изясни, че отнякъде върху тампоните са се появили бактерии, каквито първоначално нямаше върху модула на МКС - каза Шкаплеров. - Следователно те са дошли отнякъде в космоса и са се заселили по външната страна на обшивката. В момента се изследват и изглежда, че не носят никаква опасност."

Шкаплеров оповести също, че редица земни бактерии са оцелели по външната повърхност на станцията, независимо че три години са били в условия на космически вакуум и температурни промени между минус 150 градуса и плюс 150 градуса Целзий. Бактериите били донесени случайно от Земята с различни материали, доставени на борда на станцията, за да бъдат изследвани в открития космос.

Шкаплеров ще оглави новия екипаж на станцията, който ще бъде изстрелян към МКС на 17 декември.

БТА
4392 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини