-
06 ноември 2017 13:06
- 3228
- 0
Освен с разнообразието от храна,която ни заобикаля на сушата, от както свят светува хората се наслаждават и препитават с всички дарове, които ни осигуряват водните басейни.
Културата на хранене, икономиката и местните особености на различните държави, определят начина на приготвяне на храната, съобщават от foodpanda. Днес Севда Димитрова от Мастършеф представя някои от най-вкусните, най-изисканите и най-високо ценени морски деликатеси.
Стриди:
Малко неща могат да се сравнят с деликатния аромат и вкус на стридите. Те са на почит от чревоугодници и романтици. Стридите са герои на масата и не трябва да се засенчват от нищо друго. Най-вкусни са сурови, поляти с лимонов сок и няколко капки табаско. Сервират се с отворени черупки, най-често с масло и хляб. Хармонират си с бяло вино и шампанско. Могат да се приготвят и запечени, пържени в тесто, да са компонент от салата или супа.
Омар (лобстер):
Омарът е от семейството на големите морски ракообразни. Той има свой собствен, уникален вкус – лек,сладък,с текстура между скариди и раци. Американският омар първоначално се е използвал за тор или за стръв, но в средата на 19 в.са започнали да поддържат омарите живи по време на транспортиране в лодките и така набира популярност.
Колкото по-малко подправки слагаме при приготвяне на омара,толкова по-добре, за да не засенчваме вкуса му. Месото на омара често се сервира потопено в избистрено масло, но също така от него се приготвя биск, супи, руло от омар, капон марго, сандвичи, салати и паста. Вкусът му се допълва чудесно с кокосово мляко.
Scallops:
Това е общоприетото наименование на един от многобройните видове морски миди.Те са с много ценна плът,богата на желязо.Една от малкото групи миди са,които плуват на кратки разстояния.Имат добре развита нервна система и очи.По-често се намират замразени,в предвид ограничения риболовен сезон и ниската устойчивост при транспортиране.Яде се предимно сурова на тартар или карпачо,но често бива приготвена на тиган.Мидата,приготвена в сметанов сос с вино,запечена с пармезан и поднесена в черупката се нарича мида „Сен Жак”.
Октопод:
Октоподът е главоного с меко тяло,две очи,уста,’’клюн’’ и осем ръце (понякога погрешно наричани “пипала”).Октоподите имат сложна нервна система и отлична видимост.Те са сред най-интелигентните безгръбначни.Като стратегия за защита срещу хищници вкючват експулсирането на мастило.Всички октоподи са отровни,но само златните октоподи са известни,като смъртоносни за хората.Приготвянето на октопод не се счита за лесно.
Калмар и сепия:
Има много начини за приготвяне на сепия и калмари – пържени,те могат да бъдат и улична храна,барова закуска или стартер в изискан ресторант. В Корея понякога се сервират сурови на тънки ивици,одрани,измити,осолени и ферментирали,подправени с пикантна подправка.
Последвайте канала на
Свързани новини
12 храни, които не предполагате колко много протеин имат
04 ноември 201717:35
Какво е менюто на децата в градините
29 октомври 201713:44
БАБХ намери негодни храни в детски градини и училища
24 октомври 201715:53
Домашни храни бъкани с консерванти?
21 октомври 201708:02
Храни, които имат неподозирано много захар
07 октомври 201719:47
8 полезни употреби на захарта, за които не предполагате
05 октомври 201716:56
Навършихте ли 30? Следващите храни вече са ви забранени
13 ноември 201715:47
БАБХ: Грижим се храните да са безопасни
07 ноември 201716:05
Най-странните храни, които ще опитате през 2018 г.
07 ноември 201711:45
Бленджини: Искам отдаденост на 100%, за да постигнем голямата си цел - ЛА 2028
Подготвят революционна промяна в българския футбол
Гонзо: Трябва да се направи стадион на Левски, искам да има осъдителни присъди и жестоки глоби
Победата на Борусия над ПСЖ предреши големия сблъсък между Бундеслигата и Премиър лийг
50 години по-късно! България отново има модерен комплекс за спортна стрелба
Зрелищни сблъсъци ни очакват в полуфиналите на Лига Европа
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Премиерът Главчев: Присъединяването на България към ОИСР е първостепенен външнополитически приоритет
02 май 202416:21
ОИСР очаква ускоряване на растежа на БВП на България до 2,5% през тази и до 2,9% през 2025 г.
02 май 202416:10
Публикуваха стенограмата от заседанието на служебното правителство, на което е взето решението за болница „Мама и аз“
02 май 202413:54
Тодор Батков-син - част от листата на ГЕРБ в Смолян
02 май 202414:48
За какво да следим, когато купуваме агнешко и яйца за Великден?
02 май 202414:40
Макрон: Изпращане на сухопътни войски в Украйна не е изключено
02 май 202414:36
Роми предадоха най-модерния руски боен дрон на скрап
02 май 202415:35
Оранжев код за валежи в 7 области
02 май 202413:48
Двойка откри 8-метрова дупка в дома си на около 200 години
02 май 202414:22