Българският фестивал на сливата стартира в Троян

  • 23 септември 2017 07:25

  • 6666
  • 0
Българският фестивал на сливата стартира в Троян
©

Двадесет и петото издание на Българския фестивал на сливата ще бъде открито днес в Троян. Над 200 участници ще преминат по главната улица в празнично шествие, предвождано от родопски гайди.

В 11.30 ч. на площад "Възраждане" ще бъде запален казанът за варене на ракия от заслужил троянец, чието име организаторите пазят в тайна. Рекорден е броят на участниците в традиционната Улица на занаятите - до момента 100 занаятчии със сертификат са дали своите заявки, съобщават от общинската администрация.

Организаторите са подготвили и конкурси за домашна сливова ракия и най-добро мезе; гостите ще опитат традиционни троянски мезета, "сватбарско" жито, ще пробват сливовия мармалад. Хотелите и ресторантите в Троян и Орешак по време на фестивала предлагат специални менюта, в основата на които стои сливата.

Богата музикална програма очаква гостите през целия ден, като кулминацията в Троян ще е участието на Радко Петков и Владимир Ампов-Графа, а в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак - Силвия Кацарова. В Изложението ще могат да се видят и демонстрации от признати майстори, кулинарни изненади, както и базар на традиционни сливови продукти, предаде БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6666 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини