Учени обещаха 1 млн. долара за решение на шахматна задача

  • 08 септември 2017 09:11

  • 9922
  • 0
Учени обещаха 1 млн. долара за решение на шахматна задача
© Twitter/Univ of St Andrews

Учени от университета "Сейнт Ендрюс" предложиха 1 милион долара за разгадаване на старинна шахматна задача, съобщи сайтът на британския университет.Човекът, който успее да разгадае една от математическите задачи на хилядолетието, ще получи крупната сума.

Задачата за "8-те царици" или "8-те дами", както е прието в шахмата, се появява на бял свят преди 169 години. „Върху стандартно шахматно табло 8 на 8 да се разполагат 8 дами, така че да не се атакуват помежду си”, обяснява по Нова Телевизия математикът проф. Михаил Константинов. Решена е за първи път две години след формулирането й. Днес има 92 решения, а възможните разположения на дамите са близо 4 милиарда и половина.

„Идеята е, че когато дъската стане много голяма например 100 на 100, 1000 на 1000, алгоритмите забиват. Затова в началото на хилядолетието математическият институт „Клей” постави 7 фундаментални задачи и за всяка от тях дава 1 милион долара. Една от тях е да се намери ефективен алгоритъм за решаване на задачата”, добавя проф. Константинов.

"Осемте царици" е класическа задача в програмирането. Като лектор Петър я преподава на бъдещите софтуерни специалисти. Именно намирането на ефективен алгоритъм, който едновременно с това да е бърз била целта. Затова и обявената за това награда неслучайно е 1 милион долара. Единственият, разгадал задача на хилядолетието, е руският математик Григорий Перелман. 15 години след пробива на руснака, учените продължават да търсят решението на останалите 6 нерешими задачи.

 

Novini.bg
9922 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини